InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Clasamentele digitale anuale privind progresele inregistrate in UE

17.07.2013
 

Europenii au rețele și servicii digitale de bază, dar nu beneficiază de principalele beneficii actuale și viitoare ale revoluției digitale din cauza problemelor din sectorul telecomunicațiilor și, in general, de pe piețele digitale europene, după cum reiese din Tabloul de bord anual al Agendei digitale a Comisiei publicat astăzi. In cursul acestui an, Comisia va adopta propuneri de măsuri concrete, ca răspuns la o solicitare a Consiliului European de a crea o piață unică a telecomunicațiilor, cu scopul de a aborda problemele identificate conform datelor de care dispunem in prezent.
Iată cateva dintre principalele concluzii ale Tabloului de bord al Agendei digitale a Comisiei Europene:
Progresele din domeniul internetului:
• Banda largă de bază este accesibilă in prezent aproape peste tot in Europa -performanța satelitului s-a imbunătățit, contribuind la acoperirea a 4,5% din populația care nu beneficiază de rețele fixe de bandă largă de bază. Comisia se concentrează in prezent asupra obținerii unui mai bun acces prin satelit pentru a acoperi lacunele existente.
• Banda largă rapidă ajunge acum la jumătate din populație - 54% dintre cetățenii UE au bandă largă disponibilă la o viteză de peste 30 Mbps.
• Accesul la internet devine din ce in ce mai mobil - 36% dintre cetățenii UE au acces la internet prin intermediul unui calculator portabil sau al altor dispozitive mobile (accesul prin intermediul telefonului mobil a crescut de la 7% in 2008, la 27% in 2012). Acoperirea tehnologiei mobile de a 4-a generație (LTE) s-a triplat, ajungand pană la 26% intr-un singur an.
Aspecte problematice:
• Doar 2% dintre gospodării au abonamente la rețelele in bandă largă de foarte mare viteză (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%.
• 50% din cetățenii UE au competențe informatice reduse sau inexistente - competențele utilizatorilor de TIC nu s-au imbunătățit in ultimul an nici din punct de vedere cantitativ și nici calitativ. 40% din intreprinderile care recrutează sau au incercat să recruteze specialiști IT au dificultăți in acest sens, estimandu-se că numărul actual al posturilor vacante de specialiști in domeniul TIC va crește la 900 000 pană in 2015. Marea coaliție in favoarea locurilor de muncă in sectorul digital, lansată recent, va intreprinde acțiuni in vederea eliminării acestei discrepanțe.
Alte constatări:
• Din ce in ce mai multe persoane folosesc internetul - proporția cetățenilor UE care nu au folosit niciodată internetul este in scădere constantă (cu 2 puncte procentuale, pană la 22%). Cu toate acestea, aproximativ 100 de milioane de cetățeni ai UE nu au folosit niciodată internetul, ei declarand că acest lucru se datorează in principal costurilor prea mari, lipsei de interes sau lipsei de competențe informatice.
• in prezent, 70% dintre cetățeni utilizează internetul in mod regulat, cel puțin o dată pe săptămană, in creștere față de 67% anul trecut; 54% dintre persoanele defavorizate folosesc internetul in mod regulat, in creștere de la 51% anul trecut.
• Prețurile serviciilor de roaming au scăzut in 2012 - cu aproape 5 euro cenți, mai ales după Regulamentul privind serviciile de roaming de la 1 iulie 2012.
• Comerțul electronic este in creștere constantă, dar nu și la nivel transfrontalier - 45% din persoanele fizice utilizează internetul pentru a achiziționa bunuri și servicii, o creștere moderată de la 43% anul trecut; foarte puține persoane cumpără din afara granițelor țării.
• Guvernarea electronică este folosită in prezent de majoritatea intreprinderilor și cetățenilor - 87% din intreprinderi utilizează guvernarea electronică și proporția de cetățeni care folosesc e-Guvernarea a crescut, de asemenea, in cursul ultimului an la 44% (ambele au crescut cu 3 puncte procentuale).
• Cheltuielile pentru cercetare au crescut ușor in pofida constrangerilor bugetare. Investițiile in cercetare și dezvoltare publică in domeniul TIC au crescut cu 1,8% sau cu 122 de milioane EUR, la 6,9 miliarde EUR; investițiile private in cercetare și dezvoltare in domeniul TIC au crescut de asemenea, dar creșterea de 2,7% nu a fost suficientă pentru a compensa scăderea de anul trecut.
Context
Comisia Europeană iși propune crearea unui climat legislativ și comercial care să favorizeze concurența și investițiile pe piețele tehnologiei digitale din Europa.
Tabloul de bord al Agendei digitale pentru 2013 evaluează progresele inregistrate la nivelul UE și la nivel național in ceea ce privește atingerea acestui obiectiv, prin raportare la cele 78 de acțiuni din cadrul Agendei digitale pentru Comisie și la cele 23 de acțiuni pentru statele membre. Raportul se bazează pe datele din 2012.
Au fost efectuate propuneri importante in perioada 2012-2013, in vederea atingerii obiectivelor Agendei digitale, inclusiv:
• La 19 decembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat orientări revizuite pentru aplicarea normelor UE privind ajutorul de stat in sectorul serviciilor in bandă largă, care cuprinde, in special, o consolidare a obligațiilor privind accesul liber și norme imbunătățite privind transparența.
• La 7 februarie 2013, Comisia a adoptat strategia in materie de securitate informatică "Un spațiu cibernetic deschis, sigur și securizat", reprezentand viziunea globală a UE asupra celor mai bune modalități de a preveni și de a contracara perturbările și atacurile cibernetice.
• In același timp, Comisia a adoptat o propunere de Directivă privind securitatea rețelelor și a informațiilor, o componentă esențială a strategiei globale care impune tuturor statelor membre, principalilor operatori de servicii internet și operatorilor de infrastructură critică să asigure un mediu digital sigur și de incredere in intreaga Uniune Europeană.
• La 4 martie 2013, Comisia a lansat Marea coaliție in favoarea locurilor de muncă in sectorul digital, un parteneriat multilateral pentru a aborda persistența unui număr mare de posturi vacante de specialiști in domeniul TIC.
• La 26 martie 2013, Comisia a adoptat o propunere pentru un Regulament privind reducerea costurilor pentru lucrările de construcții civile, care reprezintă pană la 80% din costul de instalare a rețelelor in bandă largă. Prin evitarea excavării inutile, proiectul de regulament al Comisiei ar putea economisi intre 40 și 60 de miliarde de euro sau pană la 30% din costurile totale ale investiției.
Pană in prezent, Comisia a finalizat 55 de acțiuni in cadrul Agendei digitale, in timp ce 10 au fost amanate sau riscă să fie amanate. Celelalte 36 de acțiuni, aflate sub responsabilitatea Comisiei sau a statelor membre, sunt in curs de realizare cu respectarea termenelor aferente.
Sursa:CE