InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

China a depasit in 2012 SUA, devenind lider la nivel global dupa schimburile comerciale

11.02.2013
 

China a devenit anul trecut ţara cu cele mai mari schimburi comerciale, importuri plus exporturi, din lume, depăşind astfel Statele Unite, care au dominat comerţul global după incheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Exporturile şi importurile SUA au totalizat anul trecut 3.820 miliarde de dolari, a anunţat recent Departamentul Comerţului de la Washington. Administraţia vămilor din China a informat in ianuarie că ţara a inregistrat in 2012 schimburi comerciale in valoare de 3.870 de miliarde de dolari. China a avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Ascensiunea comercială a Chinei oferă celei mai mari economii asiatice o influenţă tot mai mare. Procesul ameninţă cu perturbarea unor blocuri comerciale regionale, pe măsură ce China devine cel mai important parterner comercial pentru ţări intre care Germania. Cea mai mare economie din Europa va exporta de două ori mai mult in China decat in Franţa, afirmă Jim O'Neill, preşedinte al diviziei de administrare de active la Goldman Sachs.
In pofida datelor privind comerţul, economia americană este incă de peste două ori mai mare decat cea a Chinei, arată datele Băncii Mondiale din 2011. PIB al SUA s-a situat in anul respectiv la 15.000 de miliarde de dolari, iar cel al Chinei la 7.300 de miliarde de dolari.
SUA au devenit cea mai mare forţă comercială după Al Doilea Război Mondial, perioadă in care au condus crearea unei noi arhitecturi financiare şi comerciale la nivel global, iar Marea Britanie a inceput să-şi dezmembreze imperiul colonial. China a inceput să se concentreze pe comerţ şi investiţii străine după decenii de izolare. Creşterea economică a avut o medie de 9,9% pe an intre 1978 şi 2012.
Cea mai populată ţară din lume a devenit cel mai mare exportator in 2009, in timp ce SUA rămane cel mai mare importator, cu 2.280 de miliarde de dolari anul trecut, faţă de 1.820 miliarde de dolari in cazul Chinei.
China a fost ultima dată considerată cea mai mare economie a lumii in timpul dinastiei Qing. Diferenţa este, notează Bloomberg, că in secoul al XVIII-lea, Imperiul Qing - spre deosebire de Marea Britanie - nu se concentra pe comerţ. Impăratul Qianlong ii scria regelui George al III-lea "Avem totul. Nu acord nicio valoare lucrurilor ciudate sau ingenioase şi nu am nicio nevoie de produsele fabricate in ţara ta".
Sursa:Mediafax