InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Centrul european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) se va deschide in 11 ianuarie 2013

10.01.2013
 

Incepand cu 11 ianuarie, noul Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) iși va incepe activitatea pentru a contribui la protejarea cetățenilor și intreprinderilor europene față de criminalitatea informatică. Comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, va participa la inaugurarea oficială a acestui centru care a fost inființat in cadrul Oficiului European de Poliție, Europol, la Haga (Țările de Jos).
"Centrul de combatere a criminalității informatice va constitui un pas inainte important pentru capacitatea UE de a lupta impotriva criminalității informatice și de a apăra un internet care este liber, deschis și sigur. Infractorii informatici sunt inteligenți și utilizează noile tehnologii cu rapiditate, in scopuri infracționale; EC3 ne va ajuta să devenim și mai inteligenți și mai rapizi, pentru a putea contribui la prevenirea și combaterea infracțiunilor acestora", a declarat comisarul Malmström.
"In combaterea criminalității informatice, care se caracterizează prin lipsa frontierelor și prin enorm de multe posibilități pentru infractori de a se ascunde, avem nevoie de un răspuns flexibil și adecvat. Centrul european de combatere a criminalității informatice este menit să ofere această expertiză in calitate de centru de fuzionare, de centru pentru investigații operaționale și asistență in domeniul criminalisticii, dar și prin abilitatea sa de a mobiliza toate resursele relevante din statele membre UE pentru a atenua și reduce amenințarea pe care o reprezintă infractorii informatici, indiferent de locul de unde aceștia acționează" a declarat Troels Oerting, șeful Centrului de combatere a criminalității informatice.
Investigarea fraudelor online și a abuzurilor online impotriva copiilor, precum și a altor tipuri de infracțiuni informatice implică, de regulă, sute de victime in același timp și suspecți in multe părți diferite ale lumii. Operațiunile de această amploare nu pot fi realizate cu succes de către forțele naționale de poliție acționand pe cont propriu.
Deschiderea Centrului european de combatere a criminalității informatice (EC3) marchează o schimbare semnificativă a modului in care UE a abordat criminalitatea informatică pană in prezent. Mai presus de toate, abordarea EC3 va fi mai de perspectivă și mai favorabilă incluziunii. Acesta va pune in comun cunoștințe de specialitate și informații, va sprijini investigațiile penale și va promova soluții la nivelul intregii UE.
EC3 se va concentra asupra activităților online ilegale efectuate de către grupurile de criminalitate organizată, in special atacurile asupra serviciilor bancare electronice și asupra altor activități financiare online, asupra exploatării sexuale online a copiilor și a acelor infracțiuni care afectează infrastructura critică și sistemele de informare din UE.
Centrul va facilita, de asemenea, cercetarea și dezvoltarea și va asigura consolidarea capacităților pentru autoritățile responsabile cu asigurarea aplicării legii, pentru judecători și procurori și va elabora evaluări ale amenințărilor, inclusiv analize ale tendințelor, previziuni și avertizări timpurii. Pentru a desființa mai multe rețele de criminalitate informatică și a urmări penal mai mulți suspecți, EC3 va colecta și prelucra date privind criminalitatea informatică și va oferi un serviciu de asistență pentru unitățile de asigurare a aplicării legii din țările UE. Acesta va oferi sprijin operațional țărilor UE (de exemplu, impotriva intruziunii, fraudei, abuzului sexual online asupra copiilor etc.) și va oferi expertiză tehnică, analitică și criminalistică de inalt nivel in cadrul unor investigații desfășurate in comun in UE.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, europenii sunt in continuare foarte preocupați de securitatea informatică. 89 % dintre utilizatorii de internet evită să dezvăluie informații cu caracter personal online, iar 12 % s-au confruntat deja cu o fraudă online.
In fiecare zi, aproximativ un milion de persoane din lumea intreagă sunt victime ale unei forme de infracțiune informatică. Estimările indică faptul că victimele pierd anual in jur de 290 de miliarde € la nivel mondial ca rezultat al unor infracțiuni informatice (Norton, 2011).
Context
Comisia și-a anunțat intenția de a inființa un Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) in "Strategia de securitate internă a UE in acțiune",adoptată de către Comisie la 22 noiembrie 2010.
Inființarea unui Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) face parte dintr-o serie de măsuri care urmăresc protejarea cetățenilor de infracțiunile online. Aceasta vine in completarea unor propuneri legislative precum directiva privind atacurile impotriva sistemelor informatice și directiva privind combaterea exploatării sexuale a copiilor in mediul online și a pornografiei infantile adoptate in 2011.
Sursa:CE