InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Cel mai puternic fascicul laser din Europa - inaugurat la Magurele

28.10.2014
 

Cel mai puternic fascicul laser din Europa, Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), a fost inaugurat pe platforma de la Magurele. Noua generatie de cercetatori din Romania si generatiile urmatoare vor avea posibilitatea sa deruleze in tara proiecte de cercetare ce presupun resurse care pana acum erau apanajul a doar catorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage echipe de cercetatori din strainatate, inclusiv diaspora stiintifica romaneasca. Infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finantat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei in cadrul Programului national de cercetare-dezvoltare in perioada 2007-2013.

Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Bucuresti gazduieste cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil sa produca pulsuri laser de un petawatt cu o durata de 25 femtosecunde. "Chiar daca mentionam doar uriasul potential in domeniul accelerarii de particule pentru testarea componentelor folosite in industria spatiala, generarea razelor X dure pentru aplicatii industriale sau protonanoterapia in medicina, se contureaza o paleta spectaculoasa de directii in care cercetarea romaneasca va strapunge cu siguranta barierele actuale", a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri reprezinta o infrastructura de cercetare de nivel mondial, fiind la ora actuala pe langa cel mai puternic laser (de femtosecunde) din Europa si unul dintre cele mai puternice din lume. CETAL constituie, de asemenea, un program de configurare si pregatire a experimentelor de fizica nucleara care se vor desfasura, incepand cu 2018, in cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

Sursa: http://www.researchforindustry.ro/