InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Carta drepturilor fundamentale ocupa un loc central in cadrul politicilor UE

11.05.2015
 

Raportul pe 2014 privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost publicat de Comisia Europeana.

 

Noua Comisie se angajeaza sa asigure protejarea si promovarea eficienta a drepturilor fundamentale in UE. In plus, Comisia va organiza in fiecare an un Colocviu privind drepturile fundamentalepentru a favoriza o dezbatere mai ampla pe aceasta tema. Primul astfel de colocviu se va desfasura in perioada 1 - 2 octombrie 2015 si va avea ca subiect promovarea tolerantei si a respectului, in special prevenirea si combaterea actiunilor antisemite si antimusulmane.

 

Pentru prima data, raportul din 2014 include o sectiune referitoare la chestiunea drepturilor fundamentale in domeniul digital, care devine tot mai importanta. Revolutia digitala a creat oportunitati atat pentru intreprinderi, cat si pentru cetateni si societate, in general. Pe de alta parte, aceasta a generat preocupari cu privire la protectia efectiva a drepturilor fundamentale in acest mediu. Cetatenii au dreptul la o protectie adecvata a drepturilor lor fundamentale, atat online, cat si offline. Printre aceste drepturi se numara si dreptul la protectia datelor cu caracter personal, garantat de articolul 8 din Carta.

 

In 2014, instantele Uniunii Europene au facut din ce in ce mai mult trimitere la Carta in hotararile pe care le-au pronuntat. In 2014, 210 hotarari pronuntate de instantele UE au facut referire la Carta UE, fata de 114 in 2013, 97 in 2012 si 43 in 2011. Acesta este un pas important in crearea unui sistem de protectie a drepturilor fundamentale mai coerent, care sa garanteze un nivel de protectie egal in toate statele membre, ori de cate ori se pune in aplicare dreptul UE.

 

Judecatorii nationali joaca, de asemenea, un rol esential in apararea drepturilor fundamentale si a statului de drept. In 2014, instantele nationale ale statelor membre au facut trimitere la Carta pentru orientare si inspiratie intr-un numar tot mai mare de cazuri.

 

Context

 

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a dobandit forta juridica obligatorie. Carta enumera drepturile fundamentale - precum libertatea de exprimare si protectia datelor cu caracter personal - care reflecta valorile comune ale Europei si traditiile sale constitutionale.

In octombrie 2010, Comisia a adoptat o strategie pentru a garanta aplicarea efectiva a acestei carte. Comisia a adoptat mai multe masuri menite sa asigure aplicarea corecta a Cartei; printre acestea se numara angajamentul de a publica un raport anual privind aplicarea dispozitiilor Cartei, pentru monitorizarea progreselor realizate.

 

Comisia colaboreaza cu autoritatile competente la nivel national, regional si local, precum si la nivelul UE, pentru o mai buna informare a cetatenilor cu privire la drepturile lor fundamentale si la institutiile carora li se pot adresa pentru a obtine sprijin in cazul in care considera ca le-au fost incalcate drepturile. In prezent, Comisia ofera, prin intermediul Portalului european e-justitie, informatii practice prin care cetatenii se pot asigura ca le sunt respectate drepturile si a instaurat un dialog cu avocati ai poporului, cu organisme de promovare a egalitatii si cu institutii care se ocupa cu apararea drepturilor omului cu privire la tratarea plangerilor referitoare la drepturile fundamentale.

 

 

 

 

Galerie foto

P028253000102-302710.jpg