InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Campanie de informare europeana pe teme biodiversitatii

22.04.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Comisia Europeană a publicat un sondaj Eurobarometru care arată că mulţi europeni nu inţeleg semnificaţia termenului biodiversitate şi nu cred că sunt bine informaţi in ceea ce priveşte pierderea biodiversităţii. Comisia a lansat in paralel o campanie de informare a publicului in legătură cu pierderea biodiversităţii in UE.

Comisarul european pentru mediu Janez Potočnik a declarat: "Biodiversitatea este motorul natural al viitorului nostru, trebuie să invăţăm s-o tratăm cu atenţie. Sper ca această campanie să ne vină in ajutor şi să sensibilizeze publicul cu privire la necesitatea de a fi mai buni cu mediul natural de care depindem cu toţii."

Noi cercetări privind nivelul de informare in materie de biodiversitate

Recentul sondaj Eurobarometru arată că majoritatea europenilor nu se consideră bine informaţi in ceea ce priveşte biodiversitatea.Noul sondaj intitulat "Atitudini faţă de biodiversitate" arată că doar 38% dintre europeni cunosc semnificaţia termenului, in timp ce alte 28%, deşi au venit deja in contact cu el, nu-i cunosc semnificaţia. Deşi sunt de părere că pierderea biodiversităţii este o problemă importantă, cei mai mulţi dintre respondenţi nu consideră că ea ii va afecta in mod direct; dintre persoanele chestionate, doar 17% admit că resimt deja acest declin.La intrebarea "Care sunt principalele ameninţări la adresa biodiversităţii?", 27% au pus pe primul plan poluarea, iar 26% au considerat că vina o poartă dezastrele provocate de om.Motivul principal invocat de cetăţeni pentru lipsa de iniţiative personale de stopare a pierderii biodiversităţii a fost gradul redus de informare cu privire la acţiunile concrete care ar putea fi intreprinse in acest scop.

Campania de sensibilizare a Comisiei

Campania la nivelul intregii Uniuni Europene, care coincide cu desemnarea de către ONU a anului 2010 drept anul biodiversităţii, are ca scop mărirea gradului de informare al publicului prin intermediul unui website, al unui videoclip, cu ajutorul acţiunilor de PR, al artei străzii şi al mijloacelor de informare stradale, inclusiv serviciile media sociale.Motorul principal al campaniei va fi explicarea impactului pe care pierderea biodiversităţii il va avea asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, cu accent pe acţiunile pe care cetăţenii le pot intreprinde pentru a impiedica această pierdere.In centrul campaniei se află sloganul "o problemă a tuturor" (we are all in this together).

Principalul obiectiv al campaniei este familiarizarea cetăţenilor cu problema/chestiunea biodiversităţii, asigurandu-se că aceştia inţeleg consecinţele pierderii biodiversităţii şi sunt conştienţi că pot face ceva pentru a opri declinul.

Campania este articulată in jurul sloganului "Biodiversitatea - o problemă a tuturor" (Biodiversity - we are all in this together). Ea va avea o componentă educativă, care va prezenta beneficiile aduse de biodiversitate, punand accentul mai ales pe ideea de servicii ecosistemice şi pe pericolele generate de dispariţia lor.Scopul va fi acela de a sensibiliza cetăţenii cu privire la rolul pe care il pot juca in incetinirea şi oprirea acestui declin. Tema recurentă a campaniei gravitează in jurul conceptelor de conectivitate şi interdependenţă.

Context: ce se intamplă cu biodiversitatea?

Biodiversitatea mondială este grav ameninţată, rata dispariţiei speciilor fiind de 100 pană la 1000 de ori mai mare decat cea normală. Peste o treime din speciile evaluate sunt ameninţate cu dispariţia şi se estimează că 60% din serviciile ecosistemice ale Terrei au fost degradate in cursul ultimilor 50 de ani. La originea acestei situaţii se află activităţile umane, in special schimbarea destinaţiei terenurilor, exploatarea excesivă, practicile nesustenabile, poluarea şi introducerea de specii invadatoare. Aceste activităţi conduc la distrugerea, fragmentarea şi degradarea habitatelor, precum şi la dispariţia speciilor din aceste habitate. Schimbările climatice constituie un alt factor.

Ministerele mediului din UE au stabilit la jumătatea lunii martie un nou obiectiv privind biodiversitatea şi au convenit in ceea ce priveşte stoparea pierderii biodiversităţii şi a degradării serviciilor ecosistemice, precum şi refacerea acestora in măsura posibilului pană in 2020. Ministerele mediului din UE au elaborat o perspectivă pe termen lung pentru 2050, dată pană la care biodiversitatea ar trebui să fie protejată, valorizată şi restabilită in mod adecvat; s-a făcut un apel in favoarea integrării cu mai mare claritate a obiectivelor de biodiversitate intr-o serie de politici şi de strategii ale UE. Concluziile Consiliului au fost aprobate de liderii UE la 26 martie.