InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Calitatea apei marii, lacurilor si raurilor din Europa

08.08.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Calitatea apei mării, a lacurilor şi a raurilor din Europa se imbunătăţeşte, fiind suficient de bună pentru a permite inotul.

V-aţi gandit să mergeţi la mare in acest an? Atunci probabil că vă veţi bucura să ştiţi că, in cazul a 95% dintre plajele europene, apa mării respectă cerinţele minime de calitate impuse de UE. In ceea ce priveşte calitatea apelor raurilor şi ale lacurilor, 91% dintre acestea se situează peste pragul minim.

In raportul pe 2012, majoritatea locaţiilor au fost apreciate ca fiind excelente, menţinandu-se la nivelul din 2011. Potrivit raportului, numărul celor cu o calitate suficientă a crescut faţă de anul precedent.

Rezultatele testelor pentru 2012

Raportul anual al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) privind calitatea apei pentru scăldat DeutschEnglishfrançais a analizat date provenind din peste 22 000 de zone din Europa.

Au fost efectuate teste de depistare in compoziţia apei a poluanţilor şi a bacteriilor precum E.coli, provenite de exemplu din apele uzate şi de la animale.

Cele mai bune şi cele mai slabe rezultate

In 2012, cele mai bune rezultate s-au inregistrat in Cipru şi Luxemburg, unde zonele pentru scăldat au fost apreciate ca fiind excelente. Pe următoarele locuri s-au clasat Malta, Croaţia şi Grecia, cu peste 90% dintre zone considerate excelente.

Cele mai slabe rezultate sub aspectul nerespectării cerinţelor minime de calitate s-au inregistrat in Belgia (13%), Olanda (7%) şi Regatul Unit (6%).

In ceea ce priveşte Romania, toate cele 49 de zone pentru scăldat analizate au indeplinit cerinţele minime de calitate.

Deşi la nivelul UE calitatea apei s-a imbunătăţit, atat Comisia, cat şi AEM consideră că mai sunt multe de făcut pentru a garanta că toate apele sunt adecvate pentru scăldat şi pentru băut. Pentru aceasta este necesară reducerea poluării provenite din apele uzate, o mai bună drenare a apei provenite de la ferme şi exploataţii agricole şi un control mai strict al deşeurilor animale care afectează plajele.

Mergeţi să inotaţi?
Calitatea apei pentru scăldat in zona dumneavoastră English
Inainte de a pleca, verificaţi calitatea apei

Sistemul european de informaţii privind apa (WISE) English
Descărcaţi date şi consultaţi hărţi interactive

Semnificaţia simbolurilor referitoare la calitatea apei pentru scăldat English
Cand mergeţi să inotaţi, uitaţi-vă după aceste simboluri

Eye on Earth English
Portal interactiv despre calitatea apei pentru scăldat in zona dumneavoastră