InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru preluarea incompleta a normelor UE privind piata energiei

21.03.2013
 

Comisia Europeană (CE) a reclamat Romania la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă in legislaţia naţională două directive in domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi indatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea unor penalizări de circa 60.000 euro pe zi.
Astfel, CE propune sancţionarea Romaniei cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curţii in acest sens pană la transpunerea directivelor in legislaţia naţională, se spune intr-un comunicat al Executivului european.
"Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinand cont de durata şi de gravitatea incălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată in comunicat.
Directivele in cauză ar fi trebuit implementate integral pană la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de Romania in legislaţia naţională.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare in domeniul energiei.
"Romania a adoptat deja o parte substanţială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică şi gazele naturale, insă au rămas dispoziţii care nu au fost incă transpuse in legislaţia naţională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziţii care se referă la protecţia consumatorilor şi la anumite indatoriri ale autorităţilor de reglementare in domeniul energiei", notează CE.
Comisia a transmis Romaniei in luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere in intarziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate in februarie 2012 de avize motivate.