InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE saluta infiintarea noii retele a serviciilor publice de ocupare a fortei de munca

23.09.2014
 

Comisia Europeana saluta lansarea oficiala de astazi,23.09.2014, a retelei serviciilor publice de ocupare a fortei de munca, o noua structura de cooperare care ajuta statele membre sa isi coordoneze mai bine politicile si actiunile de reducere a somajului si care contribuie la consolidarea cadrului de guvernanta economica europeana. Imbunatatirea sprijinului oferit tinerilor de serviciile publice de ocupare a fortei de munca ale statelor membre este deosebit de importanta pentru punerea in practica a garantiei pentru tineret, o reforma ambitioasa la nivelul intregii UE care isi propune sa-i ajute pe toti somerii sub 25 de ani sa isi gaseasca un loc de munca. Consiliul de administratie al noii retele se reuneste pentru prima data astazi la Bruxelles.

 

Noua retea are la baza decizia Consiliului si a Parlamentului European de a maximiza eficienta serviciilor publice de ocupare a fortei de munca prin intermediul unei cooperari mai stranse, decizie adoptata in mai 2014, in conformitate cu Pachetul din 2012 privind ocuparea fortei de munca.

 

László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Pentru a facilita accesul rapid al somerilor din Europa la locuri de munca si la cursuri de formare, este esential ca serviciile publice de ocupare a fortei de munca sa isi desfasoare activitatile in bune conditii si cu eficacitate. Noua retea va contribui, in intreaga UE, la procesul de modernizare si de reforma a acestor servicii. In plus, unele state membre trebuie sa isi reformeze serviciile publice de ocupare a fortei de munca pentru a pune in aplicare cu succes garantia pentru tineret si pentru a-i ajuta pe tinerii fara un loc de munca si pe cei inactivi sa obtina un loc de munca sau un curs de formare. Noua retea trimite inca un semnal puternic, si anume acela ca Europa utilizeaza toate instrumentele de care dispune pentru a combate somajul."

 

Noua structura va oferi oportunitati mai mari pentru a compara performantele serviciilor publice de ocupare a fortei de munca pe baza unor criterii de referinta relevante, pentru a identifica bune practici si pentru a imbunatati cooperarea, inclusiv prin intermediul invatarii reciproce si al unor programe de asistenta inter pares). Una dintre cele mai urgente sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca reteaua este schimbul de cunostinte si de bune practici cu privire la punerea in aplicare a garantiei pentru tineret, deoarece majoritatea serviciilor publice pentru ocuparea fortei de munca au fost desemnate puncte nationale de contact pentru aceasta reforma fundamentala. In multe state membre, functionarea serviciilor publice de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie imbunatatita, pentru a garanta ca fiecare tanar beneficiaza de o consiliere adecvata, personalizata, cu privire la oportunitatile de gasire a unui loc de munca, de educatie si de formare care sunt cele mai potrivite in situatia sa, aceasta consiliere ducand, in termen de patru luni, la o oferta concreta, croita pe masura.

Reteaua va ajuta, de asemenea, statele membre sa puna mai bine in aplicare recomandarile specifice fiecarei tari referitoare la serviciile publice pentru ocuparea fortei de munca si adoptate de Consiliu in cadrul semestrului european. In 2014, 11 tari au primit astfel de recomandari (Belgia, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Italia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania). Factorii nationali de decizie vor utiliza expertiza obtinuta in cadrul retelei la conceperea, dezvoltarea si evaluarea politicilor privind ocuparea fortei de munca.

Consiliul de administratie al retelei serviciilor publice de ocupare a fortei de munca, alcatuit din directori din cadrul serviciilor publice de ocupare a fortei de munca, desemnati de fiecare stat membru, si Comisie, reglementeaza si dirijeaza activitatile retelei.

In ceea ce o priveste, Comisia a infiintat un secretariat care sa asiste si sa faciliteze activitatea noii retele si care sa asigure buna desfasurare a operatiunilor sale si pertinenta politica.

Context

Rolul serviciilor publice de ocupare a fortei de munca este in curs de redefinire in majoritatea statelor membre, vizandu-se transformarea lor in prestatori de servicii mai agili, mai moderni si mai orientati catre client, al caror obiectiv sa fie indrumarea persoanelor in cautarea unui loc de munca catre ofertele adecvate si catre oportunitatile de formare. Acesta este momentul potrivit pentru a consolida cooperarea intre serviciile publice de ocupare a fortei de munca, astfel incat beneficiile create de diversele aspecte ale cooperarii sa fie reunite si maximizate.

Pentru a fi moderne si eficiente, serviciile publice de ocupare a fortei de munca trebuie sa puna bazele unei cooperari mai stranse cu organismele educationale si de formare, sa stimuleze sinergiile cu operatorii privati si cu alti actori de pe piata fortei de munca, sa acorde mai multa atentie nevoilor angajatorilor si dezvoltarii de competente si sa utilizeze din ce in ce mai mult tehnologiile de informare si comunicare intr-un mod inteligent.

Un grup neoficial de experti europeni ai serviciilor publice de ocupare a fortei de munca a existat inca din anul 1997 si a furnizat Comisiei informatii cu privire la aspectele legate de ocuparea fortei de munca.

Noua retea instituie o cooperare mai stransa intre serviciile publice nationale de ocupare a fortei de munca si dispune de un statut clar si de responsabilitati definite, care vor facilita punerea in aplicare a actiunilor politice actuale si viitoare si care garanteaza ca reteaua este recunoscuta de toate institutiile si statele membre.

 

 

 Sursa:CE

Fisiere atasate

Document PDF
20140901_YG_coordinators_list.pdf
20140901_YG_coordinators_list.pdf
415,27 KBytes
23.09.2014 13:24