InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE recomanda aplicarea unor principii minime in ceea ce priveste gazele de sist

23.01.2014
 

Comisia Europeana a adoptat o recomandare care vizeaza instituirea unor garantii corespunzatoare pentru mediu si clima in ceea ce priveste "frackingul" - tehnica de fracturare hidraulica de volum mare utilizata mai ales in operatiunile legate de gazele de sist. Recomandarea ar trebui sa ajute toate statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa faca fata riscurilor asupra sanatatii si a mediului si sa imbunatateasca transparenta pentru cetateni. Aceasta pune, de asemenea, bazele pentru conditii de concurenta echitabile in acest sector si stabileste un cadru mai clar pentru investitori.
Recomandarea este insotita de o comunicare in cadrul careia sunt analizate oportunitatile si provocarile legate de utilizarea "frackingului" pentru extractia hidrocarburilor. Ambele documente fac parte dintr-o initiativa mai ampla a Comisiei, care vizeaza instituirea unui cadru integrat al politicilor climatice si energetice pentru perioada pana in 2030.
Pe baza legislatiei in vigoare la nivelul UE si completand-o, daca este cazul, recomandarea invita statele membre in special:
-sa planifice in anticiparea evolutiilor si sa evalueze posibilele efecte cumulate inainte de acordarea licentelor;
-sa analizeze cu atentie impacturile si riscurile asupra mediului;
-sa se asigure ca integritatea sondei respecta cele mai bune practici si standarde;
-sa verifice calitatea apei, a aerului si a solului la nivel local inainte de inceperea operatiunilor, pentru a monitoriza orice modificare si pentru a face fata riscurilor emergente;
-sa controleze emisiilor atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de sera, prin captarea gazelor;
-sa informeze publicul in ceea ce priveste substantele chimice utilizate in sonde individuale si
sa asigure aplicarea de catre operatori a celor mai bune practici pe tot parcursul proiectului.

Comisia va continua sa faciliteze schimbul de informatii cu statele membre, cu intreprinderile din acest sector si cu organizatiile societatii civile in ceea ce priveste performantele de mediu ale proiectelor legate de gazele de sist.
Etapele urmatoare
Statele membre ale UE sunt invitate sa aplice principiile in termen de sase luni si, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia cu privire la masurile instituite. Comisia va monitoriza aplicarea recomandarii cu ajutorul unui tablou de bord pus la dispozitia publicului, care va compara situatia in diferite state membre. Eficacitatea acestei abordari va fi reanalizata dupa 18 luni.
Context
Zacamintele conventionale de gaze naturale sunt blocate in rezervoare subterane. Gazele de sist sunt diferite - desi sunt tot gaze naturale, acestea sunt blocate in interiorul unor roci care trebuie sa fie sparte ("fracturate") pentru a elibera gazul. Pana acum, UE dispune de o experienta limitata in ceea ce priveste fracturarea hidraulica de volum mare aplicata pe scara larga si intensiv. In practica, se injecteaza volume mari de apa, nisip si substante chimice intr-o gaura de sonda pentru a sparge roca si a facilita extractia gazelor. Experienta europeana s-a axat, pana in prezent, in special pe fracturarea hidraulica de volum mic aplicata pentru anumite zacaminte conventionale si compacte de gaze, mai ales in puturi verticale, reprezentand doar o mica parte din operatiunile petroliere si gaziere efectuate in trecut in UE. Pe baza experientei acumulate in America de Nord, unde fracturarea hidraulica de volum mare este utilizata pe scara larga, operatorii efectueaza acum mai multe teste pentru aplicarea acestei practici in UE.
Impacturile si riscurile asupra mediului trebuie gestionate in mod corespunzator. Avand in vedere ca trebuie forate mai multe puturi pe o zona mai intinsa pentru a obtine aceeasi cantitate de gaze ca cea extrasa din puturi conventionale, impactul cumulat trebuie evaluat si atenuat in mod corespunzator.
Cea mai mare parte a legislatiei UE in domeniul mediului dateaza dinainte de practicarea fracturarii hidraulice de volum mare. De aceea, anumite aspecte de mediu nu sunt abordate integral in cadrul legislatiei actuale a UE. Aceasta situatie a generat ingrijorari din partea publicului si necesita o actiune a UE.
Pentru mai multe informatii:
Comunicarea si recomandarea pot fi consultate la adresa:
http://ec.europa.eu/environment/integration/energy/unconventional_en.htm