InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE propune un important pas inainte pentru piata unica a telecomunicatiilor

12.09.2013
 
CE propune un important pas inainte pentru piata unica a telecomunicatiilor
  • Planuri pentru o telefonie mobilă la nivelul UE fără taxe de roaming
  • Norme mai simple pentru a ajuta intreprinderile să investească mai mult și să se extindă in străinătate
  • Protecția in premieră la nivelul UE a neutralității internetului
  • Desființarea tarifelor majorate pentru convorbirile telefonice internaționale in interiorul Europei

Comisia Europeană a adoptat astăzi cel mai ambițios plan al său in 26 de ani de reformă in domeniul pieței telecomunicațiilor. Cu ocazia discursului său privind starea Uniunii din 2013, președintele Comisiei, José Manuel Barroso, a lansat pachetul legislativ "Continentul conectat". După ce acest pachet va fi adoptat, vor avea loc reduceri ale costurilor suportate de consumatori, se vor simplifica procedurile administrative greoaie cu care se confruntă intreprinderile și se vor crea noi drepturi atat pentru utilizatori, cat și pentru furnizorii de servicii, pentru ca Europa să redevină un lider mondial pe piața digitală.

José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a declarat: "Pentru interesele strategice ale Europei și pentru avansarea sa economică, pentru sectorul telecomunicațiilor in sine și pentru cetățenii nemulțumiți că nu au un acces deplin și echitabil la serviciile de internet și de telefonie mobilă este esențial să se realizeze noi progrese pe calea unei piețe unice europene a telecomunicațiilor."

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru agenda digitală responsabil cu elaborarea pachetului legislativ, a declarat: "Pachetul legislativ propus astăzi este un semn extraordinar pentru viitorul telefoniei mobile și al internetului in Europa. Comisia Europeană spune nu tarifelor majorate pentru roaming. Ea spune da neutralității internetului, investițiilor, noilor locuri de muncă. Punerea la punct a sectorului telecomunicațiilor nu privește doar acest sector, ci inseamnă și sprijinirea dezvoltării durabile a tuturor sectoarelor." Sectorul telecomunicațiilor reprezintă 9 % din economia digitală a Europei, deoarece, pentru a fi competitive la nivel mondial și pentru a furniza servicii, toate sectoarele depind tot mai mult de conectivitate.

In ciuda unor valuri succesive de reforme pe care le-a intreprins Uniunea Europeană și care au contribuit la transformarea modului de furnizare a serviciilor de telecomunicații in Uniunea Europeană, acest sector continuă să funcționeze preponderent pe baza a 28 de piețe naționale. Nu există nicio companie de telecomunicații care să funcționeze in toată UE, ceea ce face ca atat operatorii, cat și clienții să se confrunte cu prețuri și norme diferite.

Principalele elemente prevăzute in pachetul de astăzi pentru soluționarea acestor probleme sunt expuse in cele ce urmează.

Simplificarea normelor UE pentru operatorii de telecomunicații

O autorizație unică de funcționare in toate cele 28 de state membre (in loc de 28 de autorizații), un prag legal sever pentru reglementarea subpiețelor de telecomunicații (care ar trebui să determine o reducere a numărului de piețe reglementate) și continuarea procesului de armonizare a modului in care operatorii pot inchiria accesul la rețelele deținute de alte companii, in vederea furnizării unor servicii concurențiale.

Eliminarea de pe piață a tarifelor majorate pentru roaming

Ar urma ca de la 1 iulie 2014 să se desființeze taxele pentru apelurile primite in roaming. Companiile de telecomunicații ar urma să aleagă intre 1) a oferi pachete care vor fi valabile oriunde in Uniunea Europeană ("vorbești afară la tarife ca acasă") și ale căror prețuri vor fi dictate de concurența internă și 2) a permite clienților să se "decupleze", adică să opteze pentru un furnizor de roaming care oferă tarife mai mici (fără a trebui să cumpere o nouă cartelă SIM). Această prevedere are la bază Regulamentul privind serviciile de roaming din 2012, prin care operatorii sunt obligați să reducă prețurile cu ridicata cu 67 % in cazul datelor incepand cu luna iulie a anului 2014.

Desființarea tarifelor majorate pentru apelurile internaționale efectuate in interiorul Europei

In prezent se observă o tendință a companiilor de a aplica tarife majorate pentru apelurile in rețele fixe sau mobile efectuate de consumatori din țara lor de origine in alte țări ale UE. Conform propunerii de astăzi, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat intr-o rețea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decat pentru un apel național interurban. Tariful pentru apelurile efectuate intr-o rețea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăși 0,19 EUR pe minut (plus TVA). La stabilirea prețurilor, companiile ar putea recupera costurile justificate in mod obiectiv, insă ar dispărea profiturile arbitrare realizate din apelurile efectuate in interiorul UE.

Protejarea legală a internetului deschis (neutralitatea internetului)

Ar urma să se interzică practicile de blocare sau de incetinire a conținutului de internet, utilizatorii urmand să aibă acces la internet deplin și deschis, indiferent de prețul sau de viteza stipulate in abonamentul lor de internet. Companiile ar putea, in continuare, să furnizeze "servicii specializate" de calitate garantată, cum ar fi televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicații, precum imagistica medicală de inaltă rezoluție, săli de operație virtuale, aplicații cloud care necesită prelucrarea unor cantități mari de date și care sunt vitale pentru activitatea intreprinderilor, in măsura in care acest lucru nu afectează vitezele de internet promise altor clienți Consumatorii ar avea dreptul de a verifica dacă beneficiază de vitezele de internet pentru care plătesc și să rezilieze contractul dacă angajamentele prevăzute in acesta nu sunt respectate.

Noi drepturi pentru consumatori și armonizarea tuturor drepturilor in Europa

Noi drepturi, cum ar fi dreptul la contracte care să fie redactate intr-un limbaj simplu și care să conțină informații mai lesne comparabile, drepturi sporite in ceea ce privește trecerea la alt furnizor sau la un alt tip de contract, dreptul la un contract de 12 luni in cazul in care nu se dorește un contract mai lung, dreptul de a rezilia contractul dacă nu se asigură vitezele de internet promise și dreptul de a beneficia de redirecționarea e­mailurilor la o nouă adresă după trecerea la un alt furnizor de internet.

Alocarea coordonată a spectrului de frecvențe radio

Se va asigura astfel că europenii beneficiază de un acces sporit la serviciile mobile 4G și de mai multe conexiuni Wi-Fi. Operatorii de telefonie mobilă vor fi in măsură să elaboreze planuri de investiții mai eficiente și transfrontaliere, grație unei mai bune coordonări a momentului ales pentru alocarea spectrului de frecvențe radio, a duratei acestei alocări și a condițiilor in care aceasta are loc. Statele membre ar urma in continuare să răspundă de acest domeniu și să obțină venituri din taxele percepute de la operatorii de telefonie mobilă, insă cadrul de funcționare ar fi unul caracterizat de o mai mare uniformitate. Acest cadru ar determina, de asemenea, extinderea pieței echipamentelor avansate de telecomunicații.

Mai multă siguranță pentru investitori

Recomandarea privind metodologiile de calcul al costurilor și nediscriminarea constituie al doilea element al acestui pachet. Ea completează propunerea de regulament și este intrinsec legată de aceasta. Obiectivul recomandării este de a spori siguranța investitorilor, de a mări nivelurile de investiții și de a reduce divergențele dintre autoritățile de reglementare. Acest lucru presupune, in primul rand, armonizarea intr-o și mai mare măsură și stabilizarea costurilor pe care operatorii istorici le pot aplica pentru a acorda acces la rețelele lor de cabluri din cupru și altor operatori și, in al doilea rand, asigurarea faptului că operatorii interesați de acces beneficiază cu adevărat de un acces echivalent la rețele. In momentul in care aceste constrangeri concurențiale și obligații de nediscriminare vor fi asigurate, ar urma ca prețurile pentru accesul cu ridicata la rețelele in bandă largă de "nouă generație" să fie determinate de piață, și nu de autoritățile de reglementare, ceea ce se traduce prin reducerea procedurilor administrative greoaie pentru operatori.