InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE propune reforme in domeniul inovarii pentru a sprijini redresarea economica

11.06.2014
 

Comisia Europeana a subliniat importanta investitiilor si a reformelor in domeniul cercetarii si inovarii (C&I) pentru redresarea economica a Uniunii Europene. S-au prezentat propuneri destinate a ajuta statele membre ale UE sa optimizeze impactul propriilor bugete, intr-un moment in care multe tari continua sa se confrunte cu constrangeri pe partea de cheltuieli. Sporirea investitiilor in C&I este un factor de crestere recunoscut; pe de alta parte, marirea eficientei si a calitatii cheltuielilor publice alocate C&I este si ea esentiala pentru a permite Europei sa mentina sau sa castige o pozitie de lider intr-o serie de domenii ale cunoasterii si ale tehnologiilor-cheie. Comisia s-a angajat sa sustina statele membre in efortul lor de a aplica, dupa caz, cele mai adecvate reforme in domeniul C&I, prin oferirea de sprijin politic, date de prim rang, exemple de bune practici etc.

Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru afaceri economice si monetare si moneda euro, a declarat: "Redresarea economica europeana este tot mai accelerata, in timp ce ritmul consolidarii fiscale incetineste, in conformitate cu cadrul fiscal consolidat al UE. Cu toate acestea, constrangerile bugetare vor continua sa se faca simtite. Iata de ce, acum mai mult ca oricand, este important ca statele membre sa-si orienteze resursele in mod inteligent. Bugetul UE contribuie la promovarea unor investitii in cercetare si inovare favorabile cresterii, iar ideile prezentate astazi urmaresc sa optimizeze impactul fiecarui euro cheltuit."

 

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: "Promovarea inovarii este larg recunoscuta ca fiind cheia competitivitatii si a unei calitati mai bune a vietii, mai ales in Europa, unde nu putem concura pe partea de costuri. Acesta este un semnal de alarma pentru guvernele si intreprinderile din intreaga Uniune. Fie luam acum masurile ce se impun, fie vom plati scump in anii ce vin."

 

Comunicarea publicata pune accentul pe trei domenii-cheie ale reformei:

  • imbunatatirea calitatii proceselor de elaborare a strategiilor si politicilor, reunind activitatile de cercetare si inovare, cu sprijinul oferit de un buget multianual stabil care sa concentreze strategic resursele;
  • imbunatatirea calitatii programelor de C&I, de exemplu prin reducerea sarcinilor administrative si printr-o alocare mai competitiva a fondurilor;
  • imbunatatirea calitatii institutiilor publice care desfasoara activitati de cercetare si inovare, de exemplu cu ajutorul unor noi parteneriate cu industria.

Comisia a cerut totodata statelor membre sa acorde prioritate C&I, acum ca autoritatile publice redobandesc marjele pentru investitii promotoare de crestere economica. Cu cheltuieli de C&I in sectoarele public si privat ridicandu-se in prezent la putin peste 2 % din PIB, UE ramane mult in urma unor concurenti internationali precum Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud, China aflandu-se si ea pe punctul de a depasi Uniunea (a se vedea graficul). Cresterea la 3 % din PIB a cheltuielilor din domeniul C&I ramane deci un obiectiv-cheie al UE, insa comunicarea de astazi demonstreaza ca, pentru a spori impactul economic al investitiilor, este esential sa se amelioreze si calitatea cheltuielilor publice in domeniu. Comunicarea subliniaza totodata necesitatea crearii unor conditii-cadru adecvate la nivelul UE, care sa incurajeze o inovare sporita din partea companiilor europene.

Context

Inovarea este esentiala pentru cresterea economica si competitivitatea intreprinderilor, ea reprezentand un element central al strategiei Europa 2020. Propunerile de astazi vin in continuarea propunerilor prezentate inRecomandarile pe tari din 2014, in care unele state membre au primit recomandarea de a-si reforma politica de cercetare si inovare. De asemenea, Comisia a publicat astazi un raport privind situatia "Uniunii inovarii", in care prezinta progresele realizate in privinta celor 34 de angajamente asumate si subliniaza necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare.

Bugetul UE pentru 2014-2020 marcheaza o tranzitie decisiva in directia C&I si a altor elemente de consolidare a cresterii economice, cu o crestere de 30 %, in termeni reali, a bugetului pentru Orizont 2020 - noul program al UE pentru cercetare si inovare. De asemenea, este prevazuta investirea unei sume suplimentare de 83 de miliarde EUR in C&I si in IMM-uri prin noile fonduri europene structurale si de investitii.

 

Sursa:CE

Fisiere atasate

Imagine PNG
1000000000000394000001F6BA98BDD8.png
1000000000000394000001F6BA98BDD8.png
210,32 KBytes
11.06.2014 10:10