InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE impulsioneaza transportul sustenabil

06.07.2012
 

Comisia Europeana (CE) a lansat in 4 iulie 2012 campania "Mobilitate Urbana Sustenabila". Aceasta initiativa se intinde pe trei ani si isi propune sa sustina si sa impulsioneze mobilitatea sustenabila in orasele a 31 de tari europene (Statele Memebre UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Croatia - n.r.).
Obiectivul central al acestei campanii este Acela de a promova avantajele unui mix de transport. "Vrem sa incurajam oamenii sa incerce sa combine diferite variante de transport urban. Sloganul nostru "Do the Right Mix" invita populatia sa aleaga mixul potrivit pentru mobilitate sustenabila urbana. Aceasta campanie va impulsiona gradul de constientizare legate de actiunile care creaza si promoveaza culrtura mobilitati urbane in secolul 21. Este vital sa promovam diversitatea in alegerile zilnice pe care le facem in domeniul trasnportului", a declarat vice-presedintele Comisiei Europene, Siim Kallas.
De asemenea, un fond de premiere, in valoare de 500.000 de euro va sustine actiunile din domeniu cu effect multiplicative la nivel local, regional sau national, si chiar European. Persoanele fizice, entitatile comerciale si non-comerciale pot aplica pentru fonduri de pana la 7.000 de euro.
Campania mai include si initiativa de premierea a oraselor europene pe baza planurilor de mobilitatea urbana sustenabila elaborate. Mobilitatea Urbana Sustenabila este strans legata de Saptamna Europeana a Mobilitatii, desfasurata in perioada 16 - 22 septembrie. Campania este coordonata de Directoratul General al Mobilitatii si Transportului si finatata prin Intelligent Energy Europe Programme.

Cinci motive pentru folosirea un mix de transport:

Profita de timpul oferit de transportul public
Folosirea transportului public iti ofera timpul necesar pentru citirea ziarului, verificarea adresei de mail sau folosirea laptop-ului pentru discutii cu prietenii.

Ramai in forma
Mersul pe jos sau cu bicicleta la birou, pe distante scurte (pana la 5 km), iti ofera acele 30 de minute de miscare zilnice necesare unui tonus excelent. Studiile au demonstrat ca cei care merg pe jos cel putin 30 de minute au o speranta de viata mai mare cu pana la 9 ani.

Economiseste
...pentru tine... cei care folosesc transportul urban pot economisi pana la 500 de litri de carburant pe an, echivaltul a 15 plinuri.
...si pentru societate... fiecare kilometru parcurs pe bicicleta si nu la volanul masinii inseamna o economie de 0,97 euro din costuri indirecte. De exemplu, in Amsterdam, peste 2 milioane de kilometri sunt parcursi zilnic pe biciclete de unde rezulta o economie anuala de 700 milionae euro.

Fa-ti orasul locuibil ...
Un durm cu masina de acasa catre birou consuma de 90 de ori mai mult satiu urban si infrastructura decat o calatorie cu metroul si de 20 de ori mai mult decat daca acest drum ar fi fost facut cu autobuzul sau tamvaiul.
...la fel intreaga planeta
Daca toti europenii ar pedala ca in Danemarca, unde o persoana pedaleaza in medie 965 km pe an, atunci emisiile de GES din UE ar scadea cu 25%.
Sursa: http://www.green-report.ro