InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE imbunateste siguranta produselor cosmetice

26.09.2014
 

Comisia Europeana a consolidat si mai mult protectia consumatorilor, in special a bebelusilor si a copiilor mici, adoptand doua masuri de restrictionare a folosirii a trei conservanti in produsele cosmetice.

 

Decizia Comisiei vine in urma unei evaluari efectuate de Comitetul stiintific independent pentru siguranta consumatorilor (CSSC), un organism consultativ care a realizat o evaluare atenta a riscurilor pe care le prezinta substantele inainte de a recomanda restrictionarea sau interzicerea acestora.

Prin adoptarea acestor masuri, Comisia limiteaza concentratia maxima a doi conservanti, propilparabenul si butilparabenul, de la limita permisa in prezent de 0,4 % atunci cand sunt utilizati separat si de 0,8 % in cazul amestecurilor cu alti esteri la 0,14 % in cazul in care sunt utilizati separat sau impreuna. Substantele sunt interzise in produsele folosite fara clatire destinate zonei corpului acoperite de scutec la copiii mici, cu varsta sub trei ani, deoarece, din cauza pielii iritate si a ocluziei deja existente, patrunderea in piele poate fi mai mare decat in cazul pielii intacte. Noile norme se vor aplica pentru produsele puse in vanzare dupa 16 aprilie 2015.

In al doilea rand, Comisia interzice amestecul de metilcloroizotiazolinona (si) metilizotiazolinona (MCI/MI) din produse fara clatire cum sunt cremele de corp. Masura urmareste sa reduca riscul de alergii cutanate si aparitia acestora. Conservantul poate fi in continuare utilizat in produsele care se indeparteaza prin clatire, de exemplu in sampoane si geluri de dus, in concentratie maxima de 0,0015 % de amestec in raport de 3:1 de MCI/MI. Masura se va aplica pentru produsele introduse pe piata dupa 16 iulie 2015.

Context

Conservantii sunt importanti in produsele cosmetice intrucat protejeaza consumatorii impotriva agentilor patogeni nocivi care altfel ar invada cremele si produsele pe care le folosesc zilnic oamenii. In lipsa conservantilor, toate produsele cosmetice ar avea un termen de valabilitate foarte scurt si majoritatea ar trebui pastrate la frigider.

Grupa de produse chimice cunoscute sub numele de parabeni reprezinta o parte importanta a conservantilor care ar putea fi utilizati in produsele cosmetice. Pe langa propilparaben si butilparaben, alti parabeni, precum metilparabenul si etilparabenul, sunt siguri, astfel cum a confirmat in repetate randuri Comitetul stiintific pentru siguranta consumatorilor (CSSC). Acestia sunt totodata si unii dintre cei mai eficienti conservanti.

La inceputul acestui an, Comisia a interzis utilizarea altor cinci parabeni in produsele cosmetice - izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben si pentilparaben [a se vedea Regulamentul (UE) nr. 358/2014 al Comisiei] deoarece lipseau datele necesare pentru reevaluare. Produsele introduse pe piata dupa 30 octombrie 2014 vor trebui sa nu contina aceste substante.

Produsele cosmetice sunt reglementate la nivel european prin Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 pentru a se garanta siguranta consumatorilor si integritatea pietei interne. Indiferent de procesele de productie sau de canalele de distributie, produsele cosmetice introduse pe piata UE trebuie sa fie sigure. Producatorul este responsabil pentru siguranta produselor si trebuie sa se asigure ca acestea sunt supuse, inainte de a fi introduse pe piata, unei evaluari stiintifice de specialitate vizand siguranta.

Pentru mai multe informatii:

Regulamentul privind produsele cosmetice de pe piata UE:http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/cosmetics/index_en.htm