InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE abordeaza discriminarea fiscala a cetatenilor europeni mobili

21.01.2014, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

In cadrul unei initiative speciale lansate de Comisia Europeana, reglementarile in materie de fiscalitate ale statelor membre urmeaza sa fie examinate pentru a asigura faptul ca nu ii discrimineaza pe cetatenii mobili din UE. Accentul se pune atat pe persoanele active din punct de vedere economic, cum ar fi lucratorii si persoanele care desfasoara activitati independente, cat si pe cele inactive, cum ar fi pensionarii. Initiativa suplimenteaza si finalizeaza un proiect anterior, in cadrul caruia a fost examinat tratamentul fiscal aplicat lucratorilor transfrontalieri.

 

Mobilitatea lucratorilor a fost identificata ca fiind unul dintre factorii esentiali care pot stimula cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa. Se estimeaza ca PIB­ul tarilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1% pe termen lung, ca rezultat al mobilitatii care a urmat extinderii (2004-2009).

Cu toate acestea, obstacolele fiscale constituie in continuare unul dintre factorii principali care ii descurajeaza pe cetatenii UE sa plece din statul lor de origine pentru a-si cauta un loc de munca intr-un alt stat membru.

Obstacolele fiscale pot aparea fie in statul de origine, fie in noul stat de resedinta.

 

Acesta este motivul pentru care, pe parcursul anului 2014, Comisia va efectua o evaluare detaliata a regimurilor fiscale ale statelor membre, pentru a stabili daca ele genereaza dezavantaje pentru cetatenii UE mobili. In cazul in care se constata existenta unor discriminari sau a unor incalcari ale libertatilor fundamentale ale UE, Comisia le va semnala autoritatilor nationale si va insista sa se efectueze modificarile necesare. Daca problemele persista, Comisia va declansa impotriva statelor membre in cauza procedurile de rigoare ca urmare a constatarii neindeplinirii obligatiilor.

 

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania