InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE a prezentat o propunere care vizeaza combaterea saraciei si sprijinirea dezvoltarii durabile la nivel global

04.06.2014
 

Comisia Europeana a adoptat o comunicare care va contribui la definirea pozitiei UE in negocierile internationale privind obiectivele de dezvoltare durabila (ODD), ca o continuare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM). ODD sunt destinate consolidarii angajamentului comunitatii internationale de a eradica saracia si de a sprijini dezvoltarea durabila, chestiuni cu impact asupra generatiilor prezente si viitoare. Comunicarea Comisiei descrie principalele principii si propune domenii prioritare si obiective potentiale pentru perioada post-2015, ca un pas spre stabilirea unui numar limitat de obiective de dezvoltare durabila.

Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, a declarat: "Este necesar un nou cadru pentru a mobiliza comunitatea internationala in abordarea provocarilor interdependente care constau in eliminarea saraciei, imbunatatirea conditiilor de trai, asigurand, in acelasi timp, progrese durabile in limita resurselor planetare. Agenda ONU post-2015 ar trebui sa aiba un caracter universal si sa ofere un raspuns cuprinzator pentru toti."

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a adaugat: "Se recunoaste acum, pentru prima data, faptul ca dispunem de tehnologia si de resursele necesare pentru eradicarea saraciei extreme in cursul vietii noastre. Nu avem nicio scuza: trebuie sa reusim sa facem acest lucru si sa ne angajam ferm in aceasta directie. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-o crestere economica si o dezvoltare care sa fie durabile. Trebuie sa gasim solutii care sa mentina cu adevarat echilibrul intre obiectivele economice, cele sociale si cele de mediu. In plus, guvernele, societatea civila, sectorul privat si cetatenii trebuie sa faca impreuna eforturi pentru a crea un cadru global care sa asigure o viata decenta pentru toti."

 

Obiectivele de dezvoltare durabila vor contribui la crearea unui nou cadru international care sa care sa reprezinte o continuare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Acest cadru va fi universal si se va aplica tuturor, pe baza unui parteneriat intre toate tarile, precum si cu societatea civila si sectorul privat. Toate tarile ar trebui sa contribuie in mod echitabil la atingerea obiectivelor globale si ar trebui sa fie raspunzatoare in fata cetatenilor si a comunitatii internationale. Cadrul se va baza pe cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile: sociala, ecologica si economica. Astfel, cadrul va avea avantaje palpabile si pentru cetatenii Uniunii Europene: promovarea factorilor de crestere favorabila incluziunii si durabila, imbunatatirea conditiilor sociale si promovarea unui mediu mai sanatos si mai curat.

Domeniile prioritare propuse

Propunerea Comisiei constituie o invitatie privind abordarea problemelor de interes mondial, cum ar fi saracia, inegalitatea, sanatatea, securitatea alimentara, educatia, egalitatea de gen, aprovizionarea cu apa si salubrizarea, energia durabila, conditiile de munca decente, cresterea durabila si favorabila incluziunii, consumul si productia durabile, biodiversitatea, degradarea solului, a marilor si a oceanelor.

Cadrul post-2015 ar trebui sa asigure, de asemenea, o abordare bazata pe drepturi, sa vizeze justitia, egalitatea si echitatea, buna guvernanta, democratia si statul de drept si sa depuna eforturi pentru construirea unor societati pasnice si lipsite de violenta.

Urmatoarele etape

Comunicarea urmeaza sa fie discutata in cadrul Consiliului de Ministri si al Parlamentului European. Rezultatele acestei discutii vor contribui la stabilirea pozitiei UE in cadrul negocierilor la nivelul ONU si la intocmirea raportului Secretarului General al ONU privind cadrul post-2015, care urmeaza sa fie prezentat in cursul acestui an. Concluziile grupului de lucru deschis urmeaza sa fie publicate luna viitoare.

Context

Comunicarea se bazeaza pe pozitiile anterioare ale UE prezentate in concluziile Consiliului din iunie 2013 privind "agenda generala post-2015" si pe o comunicare anterioara intitulata "O viata decenta pentru toti: eradicarea saraciei si crearea unui viitor durabil pentru planeta". De asemenea, comunicarea se bazeaza pe discutii internationale relevante privind dezvoltarea durabila si eradicarea saraciei, in special pe discutiile purtate in cadrul grupului de lucru deschis al ONU privind ODD, precum si pe consultari publice.

Cu ocazia evenimentului special al Adunarii Generale a ONU privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, organizat in septembrie 2013, s-au stabilit deja de comun acord principalii parametri ai Agendei de dezvoltare post-2015, pe baza progreselor realizate in ceea ce priveste ODM si a rezultatelor Conferintei Rio + 20, in cadrul careia s-a convenit asupra elaborarii obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD). Comunicarea de astazi reprezinta un pas inainte in definirea mai detaliata a pozitiei UE in cadrul negocierilor care vizeaza stabilirea obiectivelor de dezvoltare durabila.

In cadrul unei reuniuni ONU la nivel inalt din 2000, s-au stabilit opt obiective de dezvoltare ale mileniului, care trebuie atinse pana in 2015. Cunoscute sub denumirea de ODM, acestea vizeaza domenii precum eradicarea saraciei, egalitatea de gen, mortalitatea infantila, virusul HIV, conservarea mediului si dezvoltarea. S-au inregistrat progrese remarcabile in ceea ce priveste indeplinirea obiectivului, dar acum, cand termenul-limita, anul 2015, se apropie, exista inca provocari semnificative in multe tari. Obiectivele de dezvoltare durabila se vor situa in centrul unui cadru care va urmari rezolvarea problemelor restante abordand, in acelasi timp, eradicarea saraciei si dezvoltarea.

Informatii suplimentare:

Link catre comunicare:

http://ec.europa.eu/environment/international_issues/index_en.htm