InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE a adoptat Programul de dezvoltare rurala al Romaniei pentru perioada 2014-2020

26.05.2015
 

Programul de dezvoltare rurala (PDR) al Romaniei a fost adoptat oficial de catre Comisia Europeana in  26 mai 2015, trasand prioritatile Romaniei pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde EUR din fondurile publice disponibile pentru perioada de 7 ani, din 2014 pana in 2020 (8,1 miliarde EUR din bugetul UE, incluzand 112,3 milioane EUR transferati din platile directe din cadrul PAC - Politica agricola comuna si 1,34 miliarde EUR reprezentand cofinantarea nationala).

 

Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare: promovarea competitivitatii si restructurarea in cadrul amplului sector agricol din Romania; protectia mediului si schimbarile climatice; respective stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si o calitate mai buna a vietii in satele din Romania, care este de multe ori sub nivelurile UE si national.

 

In cadrul primei prioritati, "Competitivitatea sectorului agricol si exploatarea forestiera durabila", PDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme si cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum si instalarea in zona rurala si inceperea activitatii pentru peste 9 400 de tineri fermieri.

 

In ceea ce priveste prioritatea "Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura", peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) si peste 800 000 ha de padure (12 %) vor beneficia de plati pentru a sprijini biodiversitatea si pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor. Alte 4,7 milioane ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor si eroziunea solului. Competentele in domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, in cadrul celor doua prioritati mentionate anterior.

 

In ceea ce priveste prioritatea "Incluziune sociala si dezvoltare locala in zonele rurale", se vor crea aproape 27 000 de locuri de munca in zonele rurale si vor fi sprijinite crearea si dezvoltarea a 3 000 de intreprinderi neagricole. Aproximativ 27% din populatia rurala va beneficia de investitii de imbunatatire a infrastructurii rurale.

 

Sprijinul pentru dezvoltarea rurala este al doilea pilon al Politicii agricole comune, furnizand statelor membre un pachet de finantare UE gestionat la nivel national sau regional in cadrul programelor multianuale cofinantate. In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre. Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza sase prioritati economice, de mediu si sociale, iar programele cuprind obiective clare care stabilesc rezultatele ce trebuie atinse. In plus, pentru a coordona mai bine actiunile si pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale si de investitii europene (ESIF), s-a incheiat cu fiecare stat membru in parte un acord de parteneriat in care se prezinta strategia general pentru investitiile structurale finantate de UE.

 

 

Sursa:CE