InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE a acceptat angajamentele asumate de Mastercard si Visa de a reduce comisioanele interbancare inter-regionale

15.05.2019
 

 

Angajamentele oferite de Mastercard și Visa in sensul reducerii comisioanelor au devenit obligatorii din punct de vedere legal, conform unei decizii adoptate de Comisia Europeană, respectand normele europene anti-trust. Companiile vor reduce semnificativ - in medie cu 40% - comisioanele interbancare multilaterale pentru plățile in interiorul Spațiului Economic European efectuate cu carduri emise in alte zone.

Astfel, Mastercard și Visa și-au luat angajamentul de a reduce taxele, avand ca efect reducerea costurilor retailerilor care acceptă plata cu carduri emise in afara Spațiului Economic European, ceea ce va conduce la beneficii de preț pentru toate categoriile de consumatori. Demersul a fost inițiat de către Comisia Europeană, care și-a exprimat ingrijorarea cu privire la creșterea prețurilor produselor și serviciilor in SEE ca urmare a aplicării acestor comisioane.

Atunci cand un cumpărător utilizează un card de debit sau de credit pentru a plăti intr-un magazin fizic sau online, banca retailerului (instituția care deține terminalul de plată) plătește o taxă - un comision multilateral interbancar (MIF - multilateral interchange fee) - către banca emitentă a cardului. Banca retailerului incasează acest comision de la comerciant, care, la randul său, include această taxă in prețul final al produselor sau serviciilor, ca orice alt cost, avand ca efect taxarea tuturor cumpărătorilor, indiferent dacă plătesc sau nu cu cardul.

Comisioanele interbancare inter-regionale (MIF-urile inter-regionale) reprezintă acele comisioane multilaterale care se aplică in Spațiul Economic European in cazul plății cu cardurile emise in afara acestui Spațiu. Rețelele Mastercard și Visa stabilesc valorile acestor comisioane, aplicate intre băncile licențiate să emită carduri sub cele două mărci. Dacă nu există acorduri bilaterale intre aceste bănci, valoarea comisioanelor este stabilită implicit de către Mastercard și Visa, fără ca retailerii sau consumatorii să le poată influența.

Atat Mastercard, cat și Visa au fost de acord să:

1. reducă nivelul curent al comisioanelor interbancare inter-regionale pentru plățile fizice la maxim 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și maxim 0,3% din valoarea tranzacției pentru cardurile de credit. Pentru plățile online, cele două vor reduce nivelul comisioanelor interbancare inter-regionale la maxim 1,15% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și maxim 1,5% din valoarea tranzacției pentru cardurile de credit;

2. nu eludeze aceste limite prin nicio măsură echivalentă ca obiect sau ca efect cu taxele interbancare inter-regionale;

3. publice toate comisioanele interbancare inter-regionale care intră sub incidența acestui acord intr-o manieră vizibilă, pe paginile de internet ale fiecăreia.

Angajamentele care se vor aplica timp de cinci ani și șase luni acoperă comisioanele inter-regionale interbancare aplicate plăților efectuate cu mărcile de credit și de debit Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron și V-PAY. Un mandatar va fi numit de Comisia Europeană pentru a monitoriza punerea in aplicare a angajamentelor. Măsura vine in completarea deciziei Comisiei de a amenda Mastercard cu 570 milioane EUR in ianuarie 2019, ca are a limitat posibilitatea comercianților de a beneficia de condiții mai bune oferite de băncile stabilite in altă parte pe piața unică, incălcand normele UE antitrust.

Sursa:CE