InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE a trimis Gazprom o comunicare privind obiectiunile pentru un presupus abuz de pozitie dominanta pe pietele aprovizionarii cu gaze

22.04.2015
 

Comisia Europeana a adresat intreprinderii Gazprom o comunicare privind obiectiunile in care sustine ca anumite practici comerciale ale acesteia pe pietele gazelor din Europa Centrala si de Est constituie o folosire abuza a pozitiei sale dominante pe piata si incalca astfel normele antitrust ale UE. A se vedea fisa informativa pentru mai multe detalii.

In urma investigatiei sale, Comisia a ajuns la opinia preliminara ca Gazprom incalca normele antitrust ale UE, aplicand o strategie generala de impartire a pietelor gazelor din Europa Centrala si de Est, de exemplu prin reducerea capacitatii clientilor sai de a revinde gazele la nivel transfrontalier. Este posibil ca aceasta strategie sa ii fi permis Gazprom sa impuna preturi neloiale in anumite state membre. De asemenea, este posibil ca Gazprom sa fi abuzat de pozitia sa dominanta pe piata prin conditionarea aprovizionarii cu gaze de obtinerea unor angajamente de alta natura din partea angrosistilor in ceea ce priveste infrastructura de transport al gazelor.

Gazprom are acum la dispozitie 12 saptamani pentru a formula un raspuns la comunicarea privind obiectiunile si poate solicita, de asemenea, o audiere pentru a-si prezenta argumentele. Comisia va respecta pe deplin drepturile la aparare ale Gazprom si va examina cu atentie observatiile sale inainte de a lua o decizie. Transmiterea unei comunicari privind obiectiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigatiei.

 

Constatarile preliminare ale Comisiei din comunicarea privind obiectiunile

Gazprom este principalul furnizor de gaze in mai multe tari din Europa Centrala si de Est. In urma investigatiei desfasurate de Comisie, opinia preliminara a acesteia este ca Gazprom impiedica concurenta pe pietele aprovizionarii cu gaze din opt state membre (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia). Comisia constata ca Gazprom aplica o strategie generala abuziva pe aceste piete ale aprovizionarii cu gaze, in special:

  • Gazprom impunerestrictii teritorialein cadrul acordurilor de aprovizionare incheiate cu angrosisti si cu anumiti clienti industriali din tarile mentionate anterior. Printre aceste restrictii se numara interdictiile de export si clauzele care impun utilizarea gazelor achizitionate pe un anumit teritoriu (clauzele de destinatie). Gazprom a recurs si la alte masuri care au impiedicat fluxul transfrontalier de gaze, cum ar fi impunerea obligatiei ca angrosistii sa obtina acordul Gazprom pentru a putea exporta gaze si refuzul acesteia, in anumite situatii, de a schimba locul in care ar trebui sa fie livrate gazele. Comisia considera ca aceste masuri impiedica schimburile comerciale libere de gaze in cadrul Spatiului Economic European (SEE);
  • este posibil ca aceste restrictii teritoriale sa duca la cresterea preturilor gazelor si sa ii permita intreprinderii Gazprom sa aplice opolitica de preturi neloialain cinci state membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, LituaniasiPolonia), impunand angrosistilor preturi care sunt semnificativ mai mari in comparatie cu costurile suportate de Gazprom sau cu preturile de referinta. Aceste preturi neloiale sunt generate, partial, de formulele de stabilire a pretului utilizate de Gazprom, care indexeaza preturile gazelor indicate in contractele de aprovizionare pe baza pretului unui cos cu produse petroliere, oferind astfel Gazprom avantaje nejustificate asupra clientilor sai;
  • este posibil ca Gazprom sa profite de pozitia sa dominanta pe piata prin conditionarea furnizarii de gaze catreBulgariasiPoloniade obtinerea unorangajamente de alta natura din partea angrosistilor in ceea ce priveste infrastructura de transport al gazelor. De exemplu, furnizarea de gaze a fost conditionata de realizarea de investitii intr-un proiect de gazoduct promovat de Gazprom sau de acceptarea consolidarii controlului pe care Gazprom il exercita asupra unui gazoduct.

Concluziile provizorii ale Comisiei sunt ca aceste practici constituie o folosire abuziva, de catre Gazprom, a pozitiei sale dominante pe piata, interzisa prin articolul 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE). Daca este confirmat, un astfel de comportament constituie un obstacol in calea vanzarii transfrontaliere a gazelor in cadrul pietei unice, reducand astfel lichiditatea si eficienta pietelor gazelor. Acest comportament ridica bariere artificiale in calea comertului intre statele membre si duce la cresterea preturilor gazelor.

 

Context

Comisia a initiat procedura oficiala impotriva Gazprom la 31 august 2012.

Gazprom este principalul furnizor de gaze in toate tarile din Europa Centrala si de Est, detinand cote de piata de peste 50 % in majoritatea acestor tari si chiar de 100 % in unele dintre acestea.

Articolul 102 din TFUE interzice folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute pe piata, in masura in care poate afecta comertul dintre statele membre. Punerea in aplicare a acestei dispozitii este definita de Regulamentul antitrust [Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului], care poate fi aplicat de catre Comisie si de catre autoritatile nationale din domeniul concurentei din statele membre ale UE.

Comunicarea privind obiectiunile reprezinta o etapa oficiala a investigatiilor realizate de Comisie in cazurile in care suspecteaza incalcarea normelor antitrust ale UE. Comisia informeaza in scris partile vizate cu privire la obiectiunile formulate impotriva lor, iar partile pot raspunde in scris cu privire la obiectiunile formulate impotriva lor. Destinatarii pot examina documentele din dosarul intocmit de Comisie cu privire la investigatie, pot formula in scris un raspuns si pot solicita o audiere pentru a-si prezenta observatiile in fata reprezentantilor Comisiei si ai autoritatilor nationale de concurenta. Comisia ia o decizie finala numai dupa ce partile si-au exercitat dreptul la aparare.

Nu exista niciun termen legal care trebuie respectat de serviciile Comisiei pentru finalizarea investigatiilor antitrust in cazurile de practici anticoncurentiale. Durata unei investigatii antitrust depinde de o serie de factori, printre care se numara complexitatea cazului, masura in care intreprinderea in cauza coopereaza cu Comisia si exercitarea dreptului la aparare.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati registrul public al cazurilor pe site-ul Comisiei consacrat concurentei, la numarul de caz 39816.