InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

CE a aprobat un program de 521.000 de euro pentru promovarea vinurilor romanesti in Belarus si Azerbaidjan

05.05.2014
 

Comisia Europeana a aprobat 20 de programe destinate sa promoveze produsele agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte. Programele, care in marea lor majoritate au o durata de trei ani, sunt prevazute cu un buget total de 46,5 milioane EUR, la care UE contribuie cu 23,3 milioane EUR. Programele selectate acopera diverse categorii de produse, cum ar fi produsele de calitate (DOP, IGP si STG), produsele ecologice, fructe si legume proaspete, vinuri, lapte si produse lactate, flori, fructe si legume prelucrate, cereale si orez procesate, etichetarea oualor, precum si combinatiile de diferite categorii de produse. Tarile terte si regiunile vizate sunt: America de Nord, Rusia, China, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, India, America Latina, Norvegia, Azerbaidjan, Belarus si Turcia

 

Proiectul Asociatiei Producatorilor de Vin si Produse Vitivinicole Dobrogea este unul dintre cele 20 de proiecte aprobate de Comisia Europeana, singurul din Romania, care are  ca scop promovarea vinurilor romanesti in Azerbaidjan si Belarus.

Valoarea totala a programului de doi ani este de 521.430 de euro, aceasta ridicandu-se la 214.618 euro in primul an si la 279.812 euro in al doilea. Din acesti bani, cofinantarea UE este in primul an de 120.809 euro si in al doilea an de 139.906 euro, valoarea totala a banilor europeni care vor fi cheltuiti in acest scop fiind de 260.715 euro.

 

Context

Cele 20 de programe selectate - 12 vizeaza piata interna si 8 tarile terte - au fost alese dintre 33 de proiecte depuse pana la 30 noiembrie 2013 in cadrul sistemului de informare si promovare, reprezentand primul val de depunere de programe pentru anul 2014. In temeiul normelor existente [Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului], UE poate contribui la finantarea masurilor de promovare si de informare cu privire la produsele agricole pe piata interna a UE si in tarile terte. Bugetul anual total alocat pentru aceste programe este de aproximativ 60 de milioane EUR. Potrivit recentului acord politic privind noile norme de promovare, bugetul va creste la 200 de milioane EUR pana in 2020. Cu toate acestea, noul sistem se aplica doar din 2016.

 

Masurile finantate pot consta in relatii publice, campanii de promovare sau de publicitate, care subliniaza in mod deosebit avantajele produselor din UE, in special in ceea ce priveste calitatea, siguranta si igiena produselor alimentare, calitatea nutritiva, etichetarea, bunastarea animalelor sau metodele de productie care respecta mediul inconjurator. Aceste masuri pot acoperi, de asemenea, participarea la evenimente si targuri, campaniile de informare cu privire la sistemul UE de denumiri de origine protejate (DOP), indicatii geografice protejate (IGP) si specialitati traditionale garantate (STG), informatiile privind sistemele de calitate si de etichetare ale UE si privind agricultura ecologica, precum si campaniile de informare privind sistemul UE al vinurilor de calitate produse in regiuni determinate (v.c.p.r.d).

 

UE finanteaza pana la 50% din costul acestor masuri (pana la 60% in cazul programelor de promovare a consumului de fructe si legume in randul copiilor sau in cazul celor referitoare la informarea cu privire la consumul responsabil de bauturi alcoolice si la pericolele prezentate de consumul excesiv de alcool), restul costurilor fiind suportate de catre organizatiile profesionale/interprofesionale care au propus programele respective si, in unele cazuri, de asemenea, de catre statele membre in cauza. Pentru a participa, organizatiile profesionale interesate isi prezinta propunerile statelor membre - exista doua perioade de depunere. Statele membre trimit apoi Comisiei lista propunerilor pe care le-au selectionat, impreuna cu o copie a fiecarui program. Dupa aceea, Comisia evalueaza programele si decide daca acestea sunt eligibile.

 

Lista completa a programelor si a bugetelor adoptate  este disponibila in anexa

Fisiere atasate

Document PDF
29042014.pdf
29042014.pdf
295,32 KBytes
05.05.2014 17:18