InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Bugetul UE 2014- 2020 Deputatii europeni cer statelor membre masuri

24.10.2012, sursa: Parlamentul European
 

Bugetul pentru cercetare și competitivitate trebuie mărit, așa cum au promis liderii UE la summitul din iunie 2012, se arată intr-o rezoluție votată marți de Parlamentul European. Deputații au atras atenția statelor membre să nu facă reduceri bugetare in domeniile legate de stimularea creșterii economice in momentul in care vor adopta poziția finală privind negocierile pentru următorul buget UE pe termen lung.


Ivailo Kalfin (S&D, BG) și Reimer Böge (PPE, DE), cei doi deputați europeni care conduc negocierile din partea Parlamentului privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, cunoscut drept cadru financiar multianual (MFF), au salutat sprijinul puternic al intregului Parlament pentru această rezoluție, ca un semnal dat șefilor de stat și de guvern care vor discuta viitorul cadru financiar multianual la summitul special din 22 și 23 noiembrie.


Deputații consideră că orice nouă capacitate fiscală a statelor membre ale zonei euro trebuie să se supună principiului responsabilităţii democratice prin instituţiile existente și așa cum se precizează in tratate, orice nouă capacitate bugetară trebuie să facă parte din bugetul UE.


Finanțarea trebuie să fie pe măsura ambițiilor

Răspunzand amenințărilor din partea unor state membre care au anunțat intenția de a reduce sumele propuse de Comisie pentru buget, deputații au cerut Consiliului - in cazul in care va propune reduceri - să identifice in mod clar și public la care dintre prioritățile sau proiecte sale politice ar putea renunța in totalitate. "Drumul către iad e pavat cu bune intenții. Statele membre se angajează foarte ușor pentru obiective ambițioase, precum recentul Pact de stabilitate și creștere pentru Europa. Dar, atunci cand e vorba de susținerea obiectivelor cu finanțarea adecvată, miniștrii de finanțe le elimină. Dacă UE nu trece la fapte, nu ne von atinge obiectivele, aceasta determinand o și mai mare pierdere de legitimitate in fața cetățenilor și a partenerilor noștri internaționali", a declarat Ivailo Kalfin.


Investiții in cercetare și competitivitate pentru a face față crizei

Măsurile adoptate incepand cu 2008 nu au reușit să pună capăt crizei economice și financiare, arată deputații europeni. Demonstrand că un buget european adecvat, bine orientat și robust este necesar pentru coordonarea și consolidarea măsurilor luate la nivel național, deputații solicită o "creștere semnificativă" a bugetului UE pentru finanțarea competitivității, a stimulării micilor afaceri și a spiritului antreprenorial, pentru o infrastructură durabilă, cercetare și inovație.


Avand in vedere "necesitatea stringentă de a asigura investiții publice in creștere și in crearea de locuri de muncă", deputații vor ca finanțarea politicii de coeziune să fie menținută "cel puțin la nivelul perioadei 2007-2013", dar utilizată in mod mai eficient.


Resursele proprii pentru bugetul UE

Parlamentul solicită o metodă de finanțarea a bugetului mai transparentă și mai corectă, fără rabaturi și mecanisme de corecție. Intr-o rezoluție separată, votată de asemenea marți, parlamentul solicită un sistem mai simplu de resurse proprii bazat pe TVA. De asemenea, deputații salută proiectul pentru noua taxă pe tranzacțiile financiare, considerand că ar trebui să fie utilizată pentru reducerea contribuțiilor naționale pentru țările care o vor introduce.


Ce urmează

Un summit european special privind cadrul financiar multianual va fi organizat pe 22 și 23 noiembrie, avand ca scop ajungerea la un acord politic care să constituie baza negocierilor următoare dintre Consiliu și Parlament.


Parlamentul are drept de veto in ceea ce privește cadrul financiar multianual, care fixează sumele maxime pentru fiecare rubrică de cheltuieli și pentru fiecare an. Acesta decide impreună și pe picior de egalitate cu Consiliul cu privire la programele multianuale prevăzute pentru perioada bugetară.