InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Bugetul European pe termen lung

03.05.2011, sursa: Parlamentul European
 

Este Uniunea, aflată in mijlocul unei crize economice, pregătită să susțină obiectivele ambițioase stabilite in strategia UE 2020, sau va fi prinsă in diferite cereri ale statelor membre preocupate doar de ceea ce primesc inapoi de pe urma contribuțiilor? Va exista increderea care să susțină obiectivele stabilite de comun acord pentru UE 2020? Vom aborda toate aceste intrebări in articolul ce urmează, urmărind discuțiile cu privire la cadrul financiar multianual.

Membrii comisiei privind provocările politice incearcă să stabilească poziția Parlamentului vizavi de bugetul pe termen lung, inaintea negocierilor ce vor avea loc in Consiliu. Sarcina a fost organizată in trei pași.

Prima fază s-a desfășurat in perioada iulie-decembrie 2010. Discuțiile au urmărit problemele tehnice și orizontale (de exemplu strategia europeană pentru anul 2020, durata cadrului financiar multianual, precum și structura și dimensiunea sa).

Următorii pași
25 sau 26 mai: votul Comisiei cu privire la raport (pană acum 1094 de amendamente)
9 iunie: vot in plen cu privire la raport (după vot Comisia va prezenta propunerea sa pentru următorul plan de buget pe termen lung)
Cea de-a doua fază a avut loc in perioada ianuarie-martie 2011. S-a discutat despre problemele cu privire la politici specifice (agricultură, coeziune, energie, relații externe etc.).

Cea de-a treia fază se desfășoară in perioada aprilie-iunie 2011. Este vorba despre negocierile privind poziția Parlamentului și votul la care este supus apoi acest raport.

Cadrul financiar multianual stabilește cheltuielile UE pentru șapte ani, detaliat pe diferite domenii. Acesta va fi insoțit de o nouă propunere pentru o decizie privind resursele proprii care ar trebui să susțină partea de venituri din sistem. Propunerea Comisiei, care va fi prezentată in iunie 2011, va fi punctul de pornire al discuțiilor care se așteaptă să dureze pană in 2012.

In lunile ce vor urma vă vom ține la curent cu ultimele detalii cu privire la această discuție ce urmărește stabilirea bugetului pe termen lung, din punctul de vedere al Parlamentului.