InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

BEI sprijina cu 300 milioane EUR dezvoltarea rurala din Romania

19.05.2014
 

Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat un contract de imprumut pentru a acorda o suma totala de 300 milioane EUR in vederea finantarii de proiecte prioritare in cadrul programului roman de dezvoltare rurala pentru, in special pentru impadurire, imbunatatirea procesului de gestionare si protejare a padurilor, precum si pentru investitii de mica anvergura in infrastructura rurala si din agricultura.

 

Potrivit dlui Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI responsabil de operatiunile de creditare din Romania,"imprumutul BEI va finanta cresterea performantei ecologice a peste 44 000 ferme si imbunatatirea procesului de gestionare a circa 2 400 de exploatatii forestiere. Imprumutul va sustine, de asemenea, lucrari de reducere a eroziunii pe o suprafata de 60 000 ha, precum si masuri de aparare impotriva inundatiilor in peste 1 000 de comunitati, reducandu-se astfel riscul unor calamitati precum recentele inundatii din sudul Romaniei. In fine, imprumutul BEI va contribui si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in Romania, acesta sustinand contributia Romaniei aferenta asistentei nerambursabile europene."

 

Proiectul va genera locuri de munca in zonele rurale din Romania si va creste utilizarea surselor de energie regenerabile prin utilizarea biogazului si a biomasei si va reduce poluarea apelor de suprafata si a celor subterane determinata de cresterea animalelor. De asemenea, acesta va permite modernizarea retelei de drumuri forestiere, necesara pentru punerea in aplicare a planurilor de gestionare durabila a padurilor, in special stingerea incendiilor, si va contribui la utilizarea durabila si pe termen lung a resurselor forestiere, precum si la protejarea acestora.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania este promotorul acestui proiect, iar entitatile publice si private care primesc sprijin in cadrul programului roman de dezvoltare rurala, inclusiv IMM-urile, sunt beneficiarii finali ai imprumutului BEI.

 

Informatii generale:

 

Banca Europeana de Investitii este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene si este detinuta de statele membre ale UE. Banca pune la dispozitie finantare pe termen lung pentru investitii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.