InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

BCE se va implica activ pe piata obligatiunilor, iar liderii G7 vor lua masuri pentru a asigura stabilitatea

08.08.2011
 

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca se va implica activ pe piata obligatiunilor, pentru a tempera escaladarea crizei datoriilor din zona euro. "BCE va pune in aplicare in mod activ programul sau de rascumparare a obligatiunilor pe piata secundara", se arata intr-o declaratie a Consiliului guvernatorilor BCE, dupa incheierea reuniunii de urgenta, potrivit AFP. La randul lor, liderii G7 s-au angajajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea pietei financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica.
Banca Centrala Europeana considera necesara "punerea in aplicare rapida" a acestor programe, pentru a imbunatati competitivitatea economiilor din tarile in cauza si "pentru a reduce rapid deficitele publice".
Consiliul guvernatorilor BCE a solicitat, de asemenea, sefilor de stat si de guvern din Europa sa se "asigure ca isi vor onora semnatura suverana", pentru a permite Fondului European de Stabilitate Financiara sa intervina pe piata secundara, asa cum s-a decis la summitul de la Bruxelles, din 21 iulie.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a analizat cu atentie situatia din Italia si Spania si a luat act de declaratia comuna a Frantei si Germaniei, care a subliniat angajamentul asupra reformelor financiare europene, sustine sursa mentionata. "Consiliul din zona euro va interveni semnificativ pe pietele financiare", a declarat o sursa din cadrul zonei monetare.
G7: Vom lua masurile necesare pentru a sprijini stabilitatea
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 s-au angajajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea
pietei financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica, potrivit unei declaratii comune emise la sfarsitul conferintei telefonica, anunta Reuters.
"Aceste actiuni, alaturi de continuarea eforturilor de disciplina fiscala vor permite pe termen lung sustenabilitatea fiscala", potrivit comunicatului publicat luni.
"Salutam masurile suplimentare anuntate de catre Italia si Spania pentru intarirea disciplinei fiscale si pentru a pune bazele unei recuperari rapide a activitatii economice, alaturi de crearea de noi locuri de munca", se arata in document.
Oficialii din cadrul G7 (Statele Unite, Germania, Japonia, Franta, Canada, Italia si Marea Britanie) au declarat in mod clar ca implicarea sectorului privat din Grecia este o masura extraordinara din cauza unor circumstante unice, care nu va fi aplicata in alte state membre ale zonei euro.
"Excesul de volatilitate si miscarile dezordonate ale cursurilor de schimb au implicatii negative pentru stabilitatea economica si financiara. Ne vom consulta cu atentie in ceea ce priveste actiunile pe pietele de schimb si vom coopera in consecinta", au mai spus liderii G7
Sursa:www.euractiv.ro