InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Autoritatile vamale au retinut marfuri contrafacute in valoare de 1 miliard EUR la frontierele UE in 2012

06.08.2013
 

Serviciile vamale din UE au reținut aproape 40 de milioane de produse suspectate de incălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) in 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decat cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este in continuare ridicată, la aproape 1 miliard EUR. Raportul publicat astăzi furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, proveniența și metoda de transport ale produselor contrafăcute reținute la frontierele externe ale UE. Țigaretele au reprezentat un număr mare de interceptări (31 %), diverse mărfuri (de exemplu, sticle, lămpi, adeziv, baterii, detergent pudră) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanță (12 %), urmată de materiale de ambalare (10 %). Coletele poștale și de curierat au reprezentat in continuare aproximativ 70 % dintre intervențiile vamale in 2012, cu 23 % de rețineri in domeniul traficului poștal privind medicamentele.
Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat: "Serviciile vamale ale UE se află in prima linie de apărare impotriva produselor contrafăcute care subminează intreprinderile care desfășoară activități legale. Raportul de astăzi arată intensitatea și importanța acțiunilor serviciilor vamale in acest domeniu. Voi continua să insist in favoarea unei și mai bune protejări a drepturilor de proprietate intelectuală in Europa, prin intermediul conlucrării cu partenerii internaționali, cu sectoarele industriale și cu statele membre."
In ceea ce privește locul de proveniență al mărfurilor contrafăcute, China rămane in continuare principala sursă. Totuși, pentru anumite categorii, alte țări au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri și alte produse din tutun (in principal țigările electronice și umpluturile lichide pentru acestea) și Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite in vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni in justiție pentru identificarea incălcării.
Context
Astfel cum se subliniază in Strategia UE 2020, protecția DPI reprezintă una dintre pietrele de temelie ale economiei UE și un factor determinant pentru creșterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea și ocuparea forței de muncă. Asigurarea respectării efective a DPI este, de asemenea, esențială pentru sănătate și siguranță, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intreținere corporală și jucăriile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenințare serioasă la adresa cetățenilor.
Serviciile vamale ale UE joacă un rol extrem de important in ceea ce privește oprirea intrării in UE a produselor cu privire la care există suspiciunea că ar incălca drepturile de proprietate intelectuală. Incepand cu anul 2000, Comisia a publicat un raport anual privind activitățile vamale in ceea ce privește protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de către administrațiile vamale naționale, sunt o contribuție importantă la analiza incălcării DPI in Uniune realizată de autoritățile vamale și pentru instituții UE precum Observatorul European al Incălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.
In luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală la vamă. Acesta intărește normele care sunt la dispoziția autorităților vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală.
La 10 decembrie 2012,Consiliul a adoptat un nou Plan de acțiune vamală al UE pentru a combate incălcările drepturilor de proprietate intelectuală pentru anii 2013-2017 . Obiectivele strategice ale acestui plan de acțiune sunt următoarele:
• punerea in aplicare și monitorizarea cu eficacitate a noii legislații UE privind asigurarea respectării DPI de către autoritățile vamale;
• combaterea comerțului cu mărfuri care incalcă DPI in intregul lanț internațional de aprovizionare;
• abordarea principalelor tendințe in comerțul cu mărfuri care incalcă DPI;
• consolidarea cooperării cu Observatorul European al Incălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală
• și cu autoritățile de aplicare a legii.

Sursa:CE