InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Asigurarea drepturilor tradiionale ale fermierilor de a ameliora plantele

18.12.2015
 

Interzicerea patentarii produselor obtinute prin tehnici conventionale de ameliorare, cum ar fi incrucisarea este esentiala pentru a sustine inovatia, securitatea alimentara si micile afaceri, se arata intr-o rezolutie non-legislativa votata de Parlament joi. Deputatii, suprinsi de decizia Oficiului European pentru Patente de a permite patente pentru astfel de produse, cer Comisiei sa clarifice urgent regulile UE existente si sa protejeze accesul amelioratorilor de plante la materialul biologic.

Deputatii subliniaza ca ameliorarea plantelor este un proces inovator desfasurat de fermieri si de comunitatile de ferme inca de la nasterea agriculturii. Ei sustin ca accesul la materialul biologic este vital pentru a incuraja inovatia si dezvoltarea unor noi varietati care sa contribuie la securitatea alimentara globala, sa combata schimbarea climatica si sa previna monopolurile. Produsele obtinute din procese biologice esentiale, cum ar fi plantele, semintele, trasaturile native sau genele, ar trebui, asadar, excluse de la patentare, insista ei in rezolutia aprobata cu 413 voturi la 86 si 28 de abtineri.

Parlamentul cere Comisiei sa clarifice urgent regulile UE existente - mai ales directiva UE privind inventiile biotehnice - si sa transmita aceste clarificari Oficiului European pentru Patente (EPO), asigurandu-se, astfel, ca produsele obtinute prin ameliorare conventionala nu pot fi patentate. Deputatii au mai insistat si ca UE si statele membre trebuie sa asigure accesul la si utilizarea materialului obtinut din procese esentialmente biologice pentru ameliorarea plantelor.

Background 

 Rezolutia raspunde deciziei din 25 martie 2015 a Biroului Largit de Apel al EPO prin care sunt permise patentele pe o rosie (G0002/12) si un broccoli (G0002/13) obtinute prin tehnici conventionale de ameliorare. EPO spune ca desi procesele esentialmente biologice pentru pentru productia plantelor, cum ar fi incrucisarea, nu pot fi patentate, plantele sau materialul rezultate, cum ar fi un fruct, ar putea primi protectia la nivel UE.

 Dar deputatii sunt ingrijorati ca o astfel de interpretare ingusta a regulilor actuale UE ar putea avea un impact negativ asupra competitivitatii UE si ar putea duce la crearea unor monopoluri pe piata alimentara. Parlamentul a cerut EPO sa excluda de la patentare toate produsele derivate din ameliorarea conventionala, inca din rezolutia non-legislativa din 10 mai 2012.

Sursa:Parlamentul European