InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Anul european al voluntariatului 2011

11.01.2011, sursa: Comisia Europeana
 

O campanie care se va desfăşura de-a lungul intregului an le aduce un omagiu voluntarilor, atrage atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă aceştia şi incurajează participarea unui număr cat mai mare de persoane.

Voluntariatul aduce beneficii tuturor şi ii apropie pe membrii diferitor comunităţi. Pentru cei care se oferă voluntari, este un mod de a returna un serviciu societăţii şi de a dobandi noi competenţe. Activităţile posibile sunt foarte diverse, putandu-se desfăşura in şcoli, spitale, organizaţii de caritate, cluburi sportive etc. In prezent, circa 20% din europeni işi sacrifică o parte din timp pentru a participa la astfel de activităţi.

Anul european al voluntariatului işi propune să atragă şi mai mulţi voluntari, prin măsuri menite:

să simplifice procesul prin care se pot oferi voluntari
să le răsplătească eforturile, de exemplu prin recunoaşterea competenţelor dobandite pe durata participării la activităţi de voluntariat
să amelioreze calitatea serviciilor de voluntariat, prin cursuri de formare şi corelarea abilităţilor voluntarilor cu posturile disponibile
să sensibilizeze publicul cu privire la importanţa voluntariatului.
De-a lungul anului, un grup de voluntari va face un turneu european pentru a arăta cu ce se ocupă. Pe durata celor 10 zile alocate fiecărei ţări, voluntarii se vor intalni şi cu responsabilii politici, pentru a discuta aspecte importante pentru activitatea lor.

In acelaşi timp, 27 de jurnalişti se vor ocupa pe rand, in mod voluntar, de mediatizarea fiecărei etape a turneului, realizand materiale scrise şi audiovizuale care vor fi publicate on-line şi in presă.

De asemenea, se vor organiza 4 conferinţe la nivel inalt pentru a analiza problemele relevante pentru acest domeniu.

La nivel naţional, evenimentele vor fi coordonate de către Alianţa EYV , care reuneşte, incepand din 2007, 33 de reţele europene de voluntariat. Dacă doriţi să deveniţi voluntar, accesaţi site-ul Alianţei pentru a descoperi oportunităţile in domeniu, modul in care vă puteţi asuma angajamentul de a lucra voluntar pentru o anumită perioadă şi numărul total de ore de voluntariat pentru care s-au primit angajamente incepand cu data de 1 ianuarie.

UE promovează de mult timp voluntariatul. In 1996, a creat Serviciul european de voluntariat pentru a incuraja tinerii să lucreze ca voluntari in comunităţi locale din alte ţări.

Anul european al voluntariatului vine in completarea activităţilor iniţiate de ONU pentru a marca cel de-al 10-lea An internaţional al voluntarilor.