InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Antitrust: CE a lansat o ancheta in sectorul comertului electronic

07.05.2015
 

Comisia Europeana a lansat o ancheta privind concurenta in sectorul comertului electronic in Uniunea Europeana. Ancheta, anuntata de comisarul Vestager in luna martie, va permite Comisiei sa identifice posibile preocupari in materie de concurenta de natura sa afecteze pietele comertului electronic european si vine in completarea actiunilor lansate in cadrul Strategiei privind piata unica digitala, adoptata de CE.

 

Ancheta sectoriala se va concentra, in special, pe barierele potentiale ridicate de intreprinderi in calea comertului electronic transfrontalier cu bunuri si servicii, domeniu in care comertul electronic este cel mai raspandit, de exemplu comertul cu aparate electronice, imbracaminte si incaltaminte, precum si continut digital. Informatiile obtinute in urma anchetei la nivel sectorial vor contribui la o mai buna punere in aplicare a legislatiei in materie de concurenta in sectorul comertului electronic.

 

Din ce in ce mai multe bunuri si servicii sunt comercializate pe internet, dar cresterea vanzarilor electronice transfrontaliere in interiorul UE este din ce in ce mai lenta. In strategia sa privind piata unica digitala publicata, Comisia identifica o serie de bariere normative care constituie obstacole in calea comertului electronic transfrontalier. Prin aceasta initiativa se propune eliminarea acestor obstacole si crearea unui spatiu in care cetatenii si intreprinderile sa beneficieze de un acces neintrerupt la servicii si sa isi poata efectua activitatile online in conditii de concurenta libera, indiferent de cetatenia sau de locul de resedinta al acestora.

 

De asemenea, exista indicii conform carora inclusiv intreprinderile pot sa creeze obstacole in calea comertului electronic transfrontalier, cu scopul de a fragmenta piata unica a UE si de a impiedica orice concurenta. Aceste bariere pot include restrictii contractuale in cadrul acordurilor de distributie care ii impiedica pe comercianti sa vanda bunuri sau servicii achizitionate online sau transfrontalier catre clienti din alte state membre ale UE.

 

Prin urmare, prin consultarea sectoriala pe care Comisia o intreprinde in domeniul concurentei vor fi colectate informatii de pe piata in scopul de a se intelege mai bine natura, prevalenta si efectele acestor bariere si a altor bariere similare ridicate de intreprinderi, precum si in scopul de a le evalua din perspectiva normelor antitrust ale UE.

 

In cazul in care, dupa analizarea rezultatelor, va identifica aspecte problematice specifice in materie de concurenta, Comisia ar putea initia investigatii menite sa asigure conformitatea cu normele UE privind practicile comerciale restrictive si abuzurile de pozitie dominanta pe piata (articolele 101 si 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene - TFUE).

 

Actiuni viitoare

In saptamanile urmatoare, Comisia va trimite cereri de informatii catre o serie de parti interesate din intreaga UE. Intreprinderile interesate pot include, de exemplu, producatorii si comerciantii angro, precum si detailistii online. In temeiul normelor antitrust ale UE, Comisia poate solicita intreprinderilor si asociatiilor de comercianti sa furnizeze informatii, documente sau declaratii, in cadrul unei anchete sectoriale.

 

Comisia are in vedere publicarea unui raport preliminar pentru consultare la jumatatea anului 2016. Raportul final este preconizat sa apara in primul trimestru al anului 2017.

 

 

Sursa:CE