InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ancheta Eurobarometru din primavara anului 2013: O mai mare doza de optimism

24.07.2013
 

Conform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru publicat astăzi, șase din zece cetățeni ai UE se simt "europeni" și doresc să afle mai multe despre drepturile lor, dar mai puțin de jumătate (46 %) știu in ce constau aceste drepturi.
Aceste rezultate trebuie interpretate in contextul Anului european al cetățenilor, 2013 - un an dedicat imbunătățirii gradului de conștientizare cu privire la drepturile cetățenilor europeni.
Rezultatele de astăzi arată, de asemenea, că europenii consideră că drepturile de care beneficiază in calitate de cetățeni ai UE sunt cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE - aproape șase din zece persoane identifică libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.
In pofida crizei, persoanele care afirmă că sunt optimiste privind viitorul UE sunt mai numeroase decat cele care se declară pesimiste, in 19 din cele 28 de țări, iar pesimismul legat de impactul crizei asupra locurilor de muncă pare a fi in scădere. Aproape șapte din zece europeni (67 %) și peste jumătate din cetățenii fiecărui stat membru afirmă că UE are un cuvant de spus la nivel global.
O majoritate absolută (51 %) a europenilor sunt in favoarea monedei euro, iar in cadrul zonei euro o majoritate de două treimi (62 %) susțin moneda unică. Această susținere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (intre 68 % și 77 %) in patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia și Slovacia).
Context
Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2013 a fost realizat pe baza unor interviuri față in față, care au avut loc in perioada 10-26 mai 2013. In total, au fost intervievate 32 694 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.
Informații suplimentare
Raportul privind primele rezultate publicat astăzi prezintă percepțiile europenilor asupra situației economice actuale, principalele lor preocupări și nivelul de incredere in instituțiile politice. Raportul vizează, de asemenea, opiniile acestora cu privire la criză, strategia Europa 2020, precum și aspecte legate de cetățenia UE.
Raportul privind primele rezultate este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb79/eb79_en.htm