InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Analiza anuala a cresterii in UE pentru 2015: un nou impuls pentru crearea de locuri de munca pentru crestere si investitii

28.11.2014
 

Analiza anuala a cresterii (AAC) pentru 2015, publicata de Comisia Europeana, isi propune sa readuca Europa pe calea crearii durabile de locuri de munca si a cresterii economice. Sosirea noii Comisii Europene, cu o agenda ambitioasa in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, cresterea economica, echitatea si schimbarea democratica, este momentul potrivit pentru angrenarea unei noi dinamici. Propunand un plan ambitios de investitii in vederea mobilizarii unor investitii publice si private suplimentare in valoare de cel putin 315 miliarde EUR in cursul urmatorilor trei ani, Europa scrie o noua pagina. Planul se inscrie in abordarea generala a Comisiei Europene pentru sprijinirea crearii de locuri de munca si relansarea cresterii in Europa. Ca parte a acestei abordari, Comisia, in Analiza sa anuala a cresterii pentru 2015, recomanda o politica economica si sociala bazata pe trei piloni principali: (1) stimularea investitiilor, (2) un angajament reinnoit in favoarea reformelor structurale si (3) aderarea la o politica de responsabilitate bugetara.

 

Vicepresedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialog social, a declarat: "Uniunea Europeana se confrunta cu riscul unei perioade prelungite de crestere economica scazuta, care ar agrava problemele sociale considerabile deja prezente in unele parti ale Uniunii. Acesta este motivul pentru care propunem astazi un mix strategic de politici bazat pe investitii, reforme structurale si responsabilitate bugetara. Cerem masuri urgente care sa implice guvernele, parlamentele si partenerii sociali la nivelul UE si al fiecarui stat membru. Actionand impreuna acum, putem face ca in viitor conditiile pentru o crestere solida si durabila sa fie indeplinite, iar cetatenii nostri sa aiba mai multe sanse de a-si gasi un loc de munca."

 

Marianne Thyssen, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a afirmat: "Crearea de locuri de munca si politicile sociale ocupa un loc central pe agenda noastra si constituie elemente fundamentale ale Analizei anuale a cresterii. Trebuie sa ne angajam cu totii in aceasta directie. Statele membre care au intreprins masuri curajoase de reformare a pietei muncii au demonstrat ca reformele dau cu adevarat rezultate; aceste exemple ar trebui luate drept model de celelalte tari. Planul de investitii in valoare de 315 miliarde EUR prezentat de Comisie poate genera rezultate si mai bune."

 

Analiza anuala a cresterii lanseaza ciclul anual al guvernantei economice, stabileste prioritatile economice generale ale UE si ofera statelor membre orientari politice pentru anul urmator. In ciuda eforturilor depuse la nivelul national si al UE, redresarea economiei europene continua sa fie slaba si fragila. La randul sau, acest lucru impiedica realizarea de progrese in materie de reducere a nivelului ridicat al somajului si de combatere a saraciei. Restabilirea increderii si relansarea cresterii pentru intreaga UE se pot obtine doar prin eforturi comune: este necesar un angajament ferm din partea statelor membre de a face lucrurile altfel la nivel national. Avand in vedere deosebirile importante in ceea ce priveste situatia economica a statelor membre, abordarea optima va fi in mod inevitabil diferita de la o tara la alta.

 

 

Sursa:CE