InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Alimentele speciale in UE

19.06.2012, sursa: Parlamentul European
 

Cumpărarea alimentelor "speciale" poate fi mai dificilă decat s-ar putea crede. Cum aflați dacă acoperă nevoile dumneavoastră? Joi, 14 iunie, deputaţii europeni vor vota reguli ce vor permite consumatorilor să identifice mai ușor produsele destinate bebelușilor și copiilor și pe cele folosite in scopuri medicale.
Inaintea dezbaterii și votului din plen, raportoarea Frédérique Ries (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Belgia), sugerează ca noile reguli să acopere intoleranța la gluten și dietele cu calorii reduse, care nu se află in propunerea inițială a Comisiei Europene. Aceasta din urmă propune simplificarea legislației existente, prin stabilirea unor reguli doar pentru un număr limitat de categorii de alimente, considerate esențiale pentru grupuri specifice, precum bebelușii sau persoanele aflate sub supraveghere medicală.
Aceasta este a treia lege care abordează chestiunile alimentare. Este o lege specifică și orizontală care vizează populațiile extrem de vulnerabile, precum bebelușii, copiii, persoanele internate in spital, persoanele cu intoleranțe alimentare, de exemplu la gluten. Aceste persoane reprezintă intre 1 și 5% din populație, in funcție de țară (2% in Belgia, de exemplu).
Alimentele vizate sunt cele specifice, care constituie baza unei mese reale (alimente fără gluten, hipocalorice), nu numai prăjiturile dietetice.
Scopul acestor măsuri este de a consolida regulile privind etichetarea, calitatea și siguranța alimentelor, definind, de exemplu, limite pentru anumite ingrediente precum glutenul. Se doreste mai multă coerență și claritate in legislație: anumite măsuri datează din 1977 și au fost aprobate fără implicarea Parlamentului European.
Produsele importante in UE vor fi acoperite de aceste reguli in același fel. De aceea s-a consolidat textul privind supravegherea pieței. Apoi, statele membre vor aplica această lege.
Propunerea este supusă procedurii legislative ordinare. Va fi dezbătută atat in Parlament, cat și in Consiliu.