InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Alerte mai rapide si mai precise in caz de inundatii, gratie proiectelor de cercetare ale UE

29.08.2014
 

Alertele de inundatii lansate in timp util si monitorizarea in timp real a urgentelor legate de inundatii pot salva vieti si preveni pagube materiale, asupra infrastructurii si asupra mediului. ImprintsWeSenseIt si UrbanFlood sunt doar trei exemple de proiecte finantate de UE care au dezvoltat sisteme unice de prognoza si alerta destinate avertizarii comunitatilor cu privire la iminenta inundatiilor.

Gestionarea si prevenirea inundatiilor reprezinta elementul central al proiectului Imprints, care a dezvoltat o platforma de avertizare timpurie cu scopul de a reduce la aproximativ doua ore (sau chiar mai putin) timpul de reactie in eventualitatea viiturilor rapide. Datorita acestui sistem, oamenii au, teoretic, mai mult timp la dispozitie pentru a se retrage din calea pericolului. Platforma are la baza previziuni mai exacte in ceea ce priveste precipitatiile, utilizand modele meteorologice si retele de radare meteorologice. Software‑ul este capabil sa emita previziuni cu privire la fluxurile de apa de la nivelul solului si sa furnizeze un sistem complet de avertizare timpurie care sa ofere informatii despre viiturile rapide, despre cantitatea de deseuri pe care acestea le-ar putea transporta si despre eventualele daune pe care le-ar putea provoca asupra infrastructurii locale.

In serviciile legate de utilizarea apei si in activitatile hidro-meteorologice din Spania, Elvetia si Franta, aceste inovatii ale proiectului sunt utilizate in scopul perfectionarii sistemelor de prognoza in timp real din tarile respective. Totodata, indicatorii pentru viituri rapide elaborati in cadrul acestui proiect sunt in prezent utilizati in contextul Sistemului european de sensibilizare la inundatii (European Flood Awareness System), deja operational.

In paralel, WeSenseIt, proiect care se incheie in septembrie 2016, utilizeaza eficient puterea de observare umana, ca element esential al unui sistem de avertizare rapida. Participantii la proiect efectueaza masuratori utilizand aplicatii noi, dezvoltate in prezent in cadrul proiectului, si transmit informatii si imagini prin intermediul telefonului mobil. Noile tehnologii si solutii sunt in curs de testare in Italia, Tarile de Jos si Regatul Unit.

"Am dezvoltat aplicatii mobile destinate gardienilor care patruleaza de-a lungul raurilor in Regatul Unit pentru a depista riscurile de inundatii. Acestia le pot utiliza pentru a face fotografii care identifica exact locurile respective in cazul in care considera ca exista motive de ingrijorare", spune Fabio Ciravegna, coordonator de proiect la Universitatea din Sheffield. In Italia, la sfarsitul lunii martie, s-a realizat o evaluare cu participarea a aproximativ 500 de voluntari, in cadrul careia s-a simulat o inundatie in orasul Vicenza.

In cursul unei inundatii, barajele si digurile situate de-a lungul raurilor sunt expuse pericolului. ProiectulUrbanFlood a dezvoltat senzori si tehnologie conexa pentru monitorizarea digurilor de protectie impotriva inundatiilor, cu scopul de a furniza avertizari timpurii daca exista riscul prabusirii acestora. Senzorii subterani monitorizeaza starea digurilor si eventualele modificari ale nivelului apei, precum si alti factori, cum ar fi temperatura, umiditatea si miscarile pamantului. Aceste informatii sunt apoi evaluate de software-ul de modelizare dezvoltat in cadrul proiectului, care poate declansa o alerta in cazul in care exista vreo problema. Software-ul calculeaza viteza cu care locul respectiv va fi inundat daca se prabuseste barajul si chiar propune cele mai bune modalitati de a asigura transferul cetatenilor catre zone mai sigure.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: "UE continua sa investeasca in programe de cercetare si inovare care se ocupa de gestionarea si prevenirea inundatiilor. Scopul nostru este de a ajuta guvernele sa ia masuri adecvate si coordonate pentru a reduce acest risc si pentru a-si proteja cetatenii".

La randul sau, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene contribuie la proiectele de cercetare cu privire la inundatii prin dezvoltarea unor sisteme europene si globale de prognoza si monitorizare a inundatiilor, cum ar fi EFASGloFAS si GFDS.

Informatii despre finantarea cercetarii si inovarii europene

Pe 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare cu o durata de sapte ani, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, aproximativ 80 de miliarde de euro vor fi investiti in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde granitele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutica, aerospatiala, feroviara si electronica, incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat in sprijinul cresterii viitoare si al crearii de locuri de munca de inalta calificare. Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.

Puteti gasi cele mai recente informatii privind cercetarea si inovarea europeana la adresa:

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/