InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ajutoare de stat: CE aproba un ajutor pentru inchiderea a trei mine de carbune din Romania

23.02.2012
 

Comisia Europeană a autorizat Romania să acorde din fondurile publice un ajutor de 1 169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) in vederea inchiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani (CNH SA). Comisia a considerat că măsura este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de producție va scădea in mod progresiv și intrucat Romania s-a angajat să pună in practică măsuri complementare pentru diminuarea impactului social și de mediu al inchiderii.
Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităților publice să acorde, in anumite condiții, ajutoare pentru industria cărbunelui, cu scopul de a facilita inchiderea minelor de huilă necompetitive, pană in decembrie 2018.
Compania Națională a Huilei JSC Petroșani este o intreprindere de stat și singura societate din Romania producătoare de cărbune. In prezent, deține șapte unități de producție de cărbune, iar Romania a decis să inchidă trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre mine va fi inchisă pană la sfarșitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte două pană la sfarșitul anului 2017 (Uricani și Paroșeni).
Planul de inchidere notificat de Romania are ca rezultat o reducere progresivă a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de producție, in conformitate cu decizia Consiliului. In plus, planul include măsuri de atenuare a impactului asupra mediului al producției de cărbune. De asemenea, Romania s-a angajat să sprijine lucrătorii din mine care urmează a fi concediați și să susțină reconversia profesională a acestora pentru a-i ajuta să găsească un nou loc de muncă in afara industriei cărbunelui.
Sursa: CE