InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Agricultura ecologica: Propunere a Comisiei pentru o cantitate mai mare si o calitate mai buna

26.03.2014
 

Comisia Europeana a publicat o propunere pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Preocuparile consumatorilor si ale producatorilor se afla la baza acestei noi propuneri, care vizeaza solutionarea neajunsurilor sistemului actual. Piata produselor ecologice a UE a crescut de patru ori in ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate si adaptate astfel incat sectorul sa se poata dezvolta in continuare si sa poata raspunde provocarilor viitoare.
Dacian Ciolos, comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat: "Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea si onestitatea produselor vandute cu logoul ecologic european. Comisia urmareste imbunatatirea cantitativa si calitativa a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea increderii consumatorilor in produsele ecologice si prin indepartarea obstacolelor din calea dezvoltarii agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atat pentru consumatori, cat si pentru fermieri. Consumatorii vor avea garantii mai solide privind alimentele ecologice produse si vandute in UE, iar fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul vor avea acces la o piata mai extinsa atat in Uniune, cat si in afara ei".
Propunerea se concentreaza asupra a trei obiective principale: mentinerea increderii consumatorilor, mentinerea increderii producatorilor si facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologica. Obiectivul este ca agricultura ecologica sa ramana aproape de principiile si obiectivele sale, astfel incat sa raspunda cerintelor populatiei in ceea ce priveste mediul si calitatea. Comisia propune in special:
consolidarea si armonizarea normelor atat in Uniunea Europeana, cat si pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre exceptiile actuale in materie de productie si de controale;
consolidarea controalelor prin aplicarea lor in functie de riscuri;
facilitarea aderarii micilor fermieri la agricultura ecologica, prin introducerea posibilitatii ca acestia sa se inscrie intr-un sistem de certificare in grup;
o mai buna abordare a dimensiunii internationale a comertului cu produse ecologice, prin adaugarea unor noi dispozitii referitoare la exporturi; si, in sfarsit,
simplificarea legislatiei in scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri si al imbunatatirii transparentei.
Pentru a ajuta fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul din sectorul ecologic sa se adapteze la schimbarile de politica propuse si sa faca fata provocarilor viitorului, Comisia a aprobat, de asemenea, un Plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa. Planul prevede o mai buna informare a fermierilor in privinta initiativelor de politica ale UE din domeniul dezvoltarii rurale si din cel al agriculturii care vizeaza promovarea agriculturii ecologice, precum si consolidarea legaturilor dintre proiectele de cercetare si inovare si productia ecologica din UE si incurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu in scoli.
Context
Propunerea, care va fi transmisa acum Parlamentului European si Consiliului, s-a bazat pe constatarile rezultate in urma unui amplu proces de consultare care a inceput in 2012 si care a inclus o serie de audieri cu experti din UE si internationali din domeniul productiei ecologice. O consultare publica desfasurata in 2013 s-a bucurat de un interes puternic din partea publicului (cu 45 000 de raspunsuri, majoritatea din partea "consumatorilor" mai degraba decat din partea "producatorilor"). Consultarea a evidentiat preocuparile publicului in ceea ce priveste aspectele de mediu si de calitate si a aratat ca este in mod clar nevoie de norme mai puternice si mai uniforme referitoare la productia ecologica, in intreaga UE.
Agricultura ecologica imbina bune practici de mediu, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale si standarde de productie ridicate bazate pe substante si procese naturale. Agricultura ecologica aprovizioneaza o nisa de piata, raspunzand unei anumite cereri a consumatorilor si livrand in acelasi timp bunuri publice in ceea ce priveste protectia mediului, bunastarea animalelor si dezvoltarea rurala.
Sursa:CE