InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Agenda digitala: Comisia a adoptat o decizie care pregateste terenul pentru 4G in Europa

06.11.2012
 

Comisia Europeană a hotărat să adauge incă 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvențe radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe langă banda de 2 GHz. In prezent, această bandă este folosită numai pentru comunicațiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de rețele 3G. Decizia obligă statele membre să deschidă spectrul corespunzător pană la 30 iunie 2014 cel mai tarziu și stabilește condiții tehnice armonizate care permit coexistența diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum inainte de un spectru de frecvențe pentru servicii wireless de bandă largă de mare viteză de două ori mai mare decat cel din Statele Unite, și anume de aproximativ 1000 MHz.
Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobilă vor avea mai multe posibilități de a investi in imbunătățirea rețelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru intreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, in timp, de transferuri de date mai rapide și de mai multe servicii in bandă largă. Un acces mai larg la spectrul de frecvențe pentru tehnologii 4G va avea o contribuție substanțială la indeplinirea obiectivului in materie de bandă largă prevăzut de Agenda digitală, și anume acoperirea universală de bandă largă la cel puțin 30 Mb/s la nivelul UE pană in 2020.
Prin această decizie se pune in aplicare liberalizarea armonizată a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) in toate statele membre, evitandu-se fragmentarea pieței interne in viitor, cand va fi utilizată această bandă de frecvență.
Flexibilizarea utilizării benzilor de spectru prin eliminarea restricțiilor tehnologice oferă un mod rentabil de dezvoltare a infrastructurii wireless avansate ca răspuns la cererea de pe piață.
Prin urmare, Decizia Comisiei prevede utilizarea flexibilă a benzii de 1920-1980 MHz și a celei de 2110-2170 MHz pentru serviciile de comunicații electronice din UE pe baza tehnologiilor wireless avansate, precum LTE și alte tehnologii de varf. Evoluțiile din domeniu arată că aceste tehnologii sunt din ce in ce mai in măsură să asigure viteze de 30 Mbps pentru un număr mare de utilizatori in același timp, oferind astfel consumatorilor acces la servicii in bandă largă de mare viteză la prețuri competitive.
De asemenea, Comisia are in vedere o măsură de follow-up vizand spectrul terestru nepereche de 2 GHz (1900-1920 MHz și 2010-2025 MHz), care, in prezent, este alocat utilizării de către rețelele UMTS, dar rămane neutilizat in UE. O astfel de inițiativă va viza asigurarea utilizării eficiente a benzilor nepereche, fapt deosebit de avantajos din punct de vedere economic, social și din punctul de vedere al mediului, prin analizarea aplicațiilor alternative la serviciile mobile terestre in bandă largă și avand in vedere drepturile de utilizare existente. In această privință, Comisia a emis deja un mandat pentru CEPT (Conferința Europeană a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații) pentru a studia aplicații adecvate și pentru a elabora condițiile tehnice și mecanismele de partajare.

Sursa:CE