InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Aderarea Croatiei la UE: unda verde de la Parlamentul European

07.12.2011
 

In 1 dec 2011,propunerea de aprobare de către Parlament a aderării Croației la UE - raportor Hannes Swoboda (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Austria) - a fost adoptată cu 564 de voturi pentru, 38 impotrivă și 32 de abțineri. Următorul pas este semnarea tratatului de aderare de către Croația și statele membre UE in cadrul Consiliului European din 8-9 decembrie. Apoi, tratatul va fi ratificat in toate cele 27 de state UE. Croația ar putea deveni al 28-lea membru UE pe 1 iulie 2013.
"Astăzi este o zi bună pentru Croația și UE", a subliniat Președintele Buzek după vot, adăugand: "Parlamentul European și-a folosit toată puterea pentru a sprijini aderarea Croației. Am dat un semnal clar al dorinței noastre de a avea Croația in interiorul UE. Croații vor avea in curand posibilitatea de a a-și demonstra sprijinul pentru UE printr-un referendum", a adăugat Președintele,
Intr-un raport nelegislativ, intocmit de domnul Swoboda și adoptat cu 550 de voturi pentru, 34 impotrivă și 41 de abțineri, deputații europeni au salutat incheierea negocierilor de aderare, cer croaților să participe la referendum și să voteze tratatul de aderare și cer statelor membre să incheie repede procesul de ratificare. Eurodeputații si-au exprimat speranța că vor primi cat mai curand in Parlamentul European observatori croați.
Deputații europeni au subliniat faptul că vor urmări procesul de monitorizare pre-aderare și cer Comisiei Europene să informeze Parlamentul despre cum onorează autoritățile croate angajamentele făcute in cadrul negocierilor.
Croația este pregătită pentru aderare, au spus deputaţii europeni, dar trebuie să abordeze provocările incă existente, precum cele din sistemul juridic și să continue lupta impotriva corupției și crimei organizate.
Eurodeputații cer Croației să-și intensifice eforturile de condamnare a criminalilor de război, să pună in aplicare recomandările Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie și să incurajeze intoarcerea refugiaților de război, in special a celor sarbi.
Parlamentul European cere Croației să continue reformele structurale in economie, să stimuleze ocuparea forței de muncă revitalizand piața muncii și să incurajeze consolidarea fiscală pentru stimularea competitivității.

Sursa: Biroul de Informare a PE in Romania