InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Acord cadru de finanatre neramburasabila aprobat de Guvernul elvetian

25.06.2010, sursa: Ministerul Fianntelor Publice
 


Guvernul elveţian a aprobat Acordul-cadru pentru finanţarea nerambursabilă de 181 milioane de franci elveţieni pe care o va acorda Romaniei

In cadrul reuniunii din data de 23 iunie 2010, Consiliul Federal Elveţian a aprobat Acordurile-cadru bilaterale cu Romania şi Bulgaria. Aceste acorduri reglementează conţinutul şi punerea in aplicare a contribuţiei financiare elveţiene de care vor beneficia cele două state, Romaniei revenindu-i o finanţare nerambursabilă in valoare de 181 milioane franci elveţieni (cca. 130 milioane euro).

Romania poate angaja fonduri in termen de 5 ani de la data aprobării creditului cadru de către Parlamentul Elveţian (7 decembrie 2009), perioada destinată plăţilor efective fiind de 10 ani.

Domeniile eligibile pentru a fi finanţate din aceasta contribuţie sunt:

asecuritatea, stabilitatea şi sprijinul pentru reforme;
amediul şi infrastructura;
apromovarea sectorului privat;
adezvoltarea socială şi a resurselor umane.
Acordul cadru urmează să fie aprobat şi de Guvernul Romaniei in perioada imediat următoare şi cuprinde regulile de implementare a programului de cooperare elveţiano-roman, in baza cărora aplicanţii pot depune proiecte cu finanţare nerambursabilă.

Ceremonia semnării Acordului-cadru va avea loc in intervalul iulie-august 2010.

Ministerul Finanţelor Publice va reveni cu informaţii suplimentare referitoare la condiţiile accesării fondurilor din contribuţia financiară elveţiană după aprobarea acordului in Guvernul Romaniei.

In anul 2008, Consiliul Federal al Elveţiei a decis, sub rezerva aprobării de către Parlament, extinderea pentru Romania şi Bulgaria, a contribuţiei financiare elveţiene destinate reducerii disparităţilor economice şi sociale in cadrul Europei extinse. Valoarea contribuţiei propuse a fost de 257 de milioane de franci elveţieni, din care Romania urma să primească 70%, respectiv 181 milioane franci elveţieni. Elveţia a mai acordat asistenţă financiară nerambursabilă pentru cele 10 state membre care au aderat la Uniunea Europeană in anul 2004.