InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Acord asupra primelor norme ale UE pentru imbunatatirearea accesibilitatii site-urilor web si a aplicatiilor mobile ale sectorului public

04.05.2016
 

Negociatorii Parlamentului European, ai Consiliului si ai Comisiei au convenit asupra primelor norme ale UE care urmaresc sa imbunatateasca accesibilitatea site-urilor web si a aplicatiilor mobile ale organismelor din sectorul public, in special pentru persoanele nevazatoare si cele surde sau cu deficiente de auz.

 

Internetul a devenit un mijloc esential de accesare si furnizare a informatiilor si serviciilor. Prin urmare, este mai important ca niciodata sa se asigure tuturor posibilitatea de a accesa si a intelege site-urile web si aplicatiile mobile si, de asemenea, de a interactiona corect cu acestea.

 

In UE, aproape 80 de milioane de persoane sunt afectate de un handicap. Pe masura ce populatia UE imbatraneste, este de asteptat ca aceasta cifra sa ajunga la 120 de milioane pana in 2020. O abordare comuna in ceea ce priveste asigurarea accesibilitatii internetului va aduce beneficii tuturor cetatenilor europeni, contribuind la crearea unei societati digitale favorabile incluziunii si la valorificarea avantajelor  pietei unice digitale.

 

Vor intra sub incidenta directivei site-urile web si aplicatiile mobile ale organismelor din sectorul public, de la administratii, instante si sectii de politie, pana la spitale publice, universitati si biblioteci. Acestea vor deveni accesibile tuturor cetatenilor, in special persoanelor nevazatoare, cu deficiente de auz sau surde, cu dificultati de vedere si cu handicap functional.

 

Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala, a salutat acordul: "Accesul la internet ar trebui sa fie o realitate pentru toti.A lasa in urma milioane de europeni nu este o optiune. Acordul din aceasta seara este un pas important in directia pietei digitale unice, care inseamna tocmai inlaturarea barierelor, astfel incat toti europenii sa poata beneficia pe deplin de avantajele lumii digitale."

 

Günther H. Oettinger, comisar pentru economie digitala si societate digitala, a declarat, la randul sau: "Este inacceptabil ca milioane de cetateni europeni sa fie lasati in urma de societatea digitala. Acordul la care tocmai am ajuns va asigura tuturor aceleasi sanse de a se bucura de beneficiile internetului si ale aplicatiilor mobile, de a se integra pe deplin in societate si de a duce o viata mai independenta."

 

Textul convenit al directivei acopera site-urile web si aplicatiile mobile ale organismelor din sectorul public, cu un numar limitat de exceptii (de exemplu, societatile de radiodifuziune, transmisiile in direct pe internet), specifica standardele care imbunatatesc accesibilitatea site-urilor web si a aplicatiilor mobile.

 

Aceste standarde prevad, de exemplu, ca pentru imagini trebuie sa fie disponibile texte sau ca navigarea pe internet trebuie sa fie posibila fara maus (care poate fi dificil de utilizat de catre unele persoane cu handicap); impune statelor membre sa monitorizeze cu regularitate site-urile web si aplicatiile mobile si sa raporteze periodic cu privire la acestea. Rapoartele respective trebuie transmise Comisiei si facute publice. Directiva privind accesibilitatea internetului, impreuna cu Actul european privind accesibilitatea propus in decembrie 2015 si care acopera un numar mult mai mare de produse si servicii, se incadreaza in eforturile Comisiei de a ajuta persoanele cu handicap sa se integreze pe deplin in societate.

 

Dupa acordul politic din 3.05.2016 (obtinut in cadrul trilogului de catre negociatorii Parlamentului European, ai Consiliului si ai Comisiei, textul va trebui aprobat formal de Parlamentul European si Consiliu, dupa care va fi publicat in Jurnalul Oficial si va intra oficial in vigoare.Statele membre vor avea la dispozitie 21 de luni pentru transpunerea textului in legislatiile lor nationale.

 

 Sursa:CE