InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Achizitiile publice in UE

20.03.2012, sursa: Parlamentul European
 

Directivele UE despre achizițiile publice sunt in momentul de față revizuite pentru mai multă simplitate și eficiență, asigurarea transparenței, promovarea investițiilor și incurajarea activităților economice. Marți, 20 martie, de la ora 15.00 CET, comisia pentru piața internă găzduiește o audiere publică cu experți, eurodeputați și raportorul socialist belgian Marc Tarabella despre cum pot fi realizate aceste obiective. Dezbaterea poate fi urmărită in direct pe site-ul nostru.


Achizițiile publice joacă un rol vital in economia UE. Aproximativ 18% din PIB-ul UE este cheltuit de autorități pe servicii și lucrări in cadrul achizițiilor publice pentru infrastructură, echipamente etc. Regulile europene doresc să asigure egalitate in participarea companiilor la licitații, cu atenție deosebită pentru cele lansate de state membre diferite de cel in care iși au sediul companiile.


Protejarea mediului și a populației vulnerabile


Noile reguli doresc eficientizarea procedurilor achizițiilor publice, in special prin reducerea cererilor pentru contractele mici, transfrontaliere și pentru serviciile de sănătate și educație, care trebuie să includă asigurarea accesului populației vulnerabile la acestea.


Prețul cel mai mic nu ar mai trebui să fie singurul criteriu de selecție, spune propunerea Comisiei. Trebuie luat in considerare și beneficiul economic general și evitarea lanțurilor mari de sub-contractanți, care ar putea amenința respectarea anumitor aspecte legate de mediu și legislația muncii. In toate cazurile, sub-contractanții trebuie să respecte aceleași reguli ca principalul contractant.


Conform noilor reguli, trebuie asigurată o mai mare participare a IMM-urilor la achizițiile publice. Acestea mai cer generalizarea procedurii electronice, clarificarea criteriilor și folosirea unor "recompense" pentru protecția mediului și durabilitatea dezvoltării economice.