InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

APIA elibereaza adeverinte pentru beneficiarii Schemei de plata unica pe suprafata care intentioneaza sa acceseze credite

07.08.2012
 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - APIA reaminteşte beneficiarilor Schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru Campania SAPS 2012, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite, pentru finanţarea capitalului de lucru in vederea desfăşurării activităţilor curente, de la băncile care au incheiat convenţii cu Agenţia.
Pană la această dată, APIA a incheiat Convenţii cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMÂNIA S.A., Bancpost S.A şi Procredit Bank.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor in cadrul acestui tip de convenţie.
In perioada următoare APIA va incheia convenţii şi cu alte Bănci Comerciale.
Potrivit Convenţiei, la solicitarea scrisă a fermierului la centrul judeţean/local unde a depus cererea in Campania SAPS 2012, APIA va elibera o Adeverinţă prin care confirmă că Beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor in vigoare. Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) numai după finalizarea acestor controale. De asemenea, in adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată in cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că indeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislaţia in vigoare.
Valoarea creditului va fi de pană la 90 la sută din suma cuvenită din SAPS, astfel:
a) pentru creditele acordate de Banca Creditoare pană la data de 29.09.2012 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană in data anterioară datei solicitării creditului;
b) pentru creditele acordate de Banca Creditoare incepand cu data de 30.09.2012 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2012.

Cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană poate fi descărcat de la adresa http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html.
Reafirmăm recomandarea adresată potenţialilor beneficiari interesaţi să işi aleagă Creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă (creditoare), pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.
Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului.
Sursa: APIA