InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

A fost lansata campania paneuropeana 2016-2017: Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele

16.04.2016
 

In 15 apr 2016, la Bruxelles, Comisia Europeana si Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA), in colaborare cu presedintia neerlandeza a UE, au lansat o campanie paneuropeana cu durata de doi ani: Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele, care este cea mai mare campanie mondiala in acest domeniu. Concentrata pe munca sustenabila si securitatea si sanatatea la locul de munca in contextul imbatranirii fortei de munca, campania atrage atentia la timp asupra faptului ca tinerii lucratori de astazi sunt lucratorii in varsta de maine.

 

Campania se axeaza pe intreprinderile din Europa (atat private, cat si publice) si necesitatea de a promova munca sustenabila si imbatranirea in conditii bune de sanatate inca de la inceputul vietii profesionale. Procedand astfel, intreprinderile vor proteja sanatatea lucratorilor lor pana la varsta de pensionare si dupa aceasta, dar si propria lor productivitate.

 

Comisarul Thyssen a subliniat actualitatea subiectului acestei campanii: "Intr-o perioada in care au loc discutii importante privind peisajul viitor al problemelor de securitate si sanatate din UE, aceasta campanie este extrem de relevanta. Trebuie sa incepem de pe acum sa raspundem necesitatilor viitoarelor locuri de munca si lucratorilor din Europa. Locurile de munca au de castigat pe planul productivitatii daca raspund provocarilor imbatranirii fortei de munca. Acesta este un lucru bun pentru lucratori si pentru intreprinderi."

 

Christa Sedlatschek, directoarea EU-OSHA, a subliniat argumentul care justifica tema prezentei campanii: "Concentrandu-se asupra muncii sustenabile de-a lungul vietii profesionale, nu numai lucratorii au posibilitatea de a-si proteja mai eficient sanatatea, ci si intreprinderile pot obtine beneficii majore. Lucratorii sanatosi sunt lucratori productivi si lucratorii productivi sunt esentiali pentru orice organizatie eficace: aceasta este o situatie avantajoasa pentru ambele parti. Prin urmare, apreciem in mod deosebit cooperarea dintre EU-OSHA si punctele noastre de contact, partenerii oficiali ai campaniei si partenerii din mass-media si le multumim pentru toate eforturile depuse in campaniile anterioare. Asteptam cu interes sa colaboram din nou cu ei in urmatorii doi ani."

 

Campania are patru obiective:

 

-sa promoveze munca sustenabila si imbatranirea in conditii bune de sanatate inca de la inceputul vietii profesionale;

 

-sa sublinieze importanta prevenirii riscurilor pe tot parcursul vietii profesionale;

 

-sa sprijine angajatorii si lucratorii (inclusiv din intreprinderile mici si mijlocii) prin furnizarea de informatii si instrumente pentru gestionarea sigurantei si sanatatii la locul de munca in contextul imbatranirii fortei de munca;

 

-sa faciliteze schimbul de informatii si de bune practici.

 

Tema acestei campanii se bazeaza pe un proiect al Parlamentului European condus de EU-OSHA, intitulat "Munca mai sigura si mai sanatoasa la orice varsta", precum si pe diverse alte rapoarte ale EU-OSHA privind siguranta si sanatatea in contextul imbatranirii fortei de munca. Ca parte a acestei noi campanii, EU-OSHA  a publicat, de asemenea, un ghid online privind gestionarea sigurantei si sanatatii in contextul imbatranirii fortei de munca  http://eguides.osha.europa.eu/

 

 

Context 

 

Campania Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele 2016-2017 creste nivelul de sensibilizare cu privire la importanta unei bune gestionari a securitatii si sanatatii la locul de munca si a prevenirii riscurilor pe parcursul vietii profesionale, precum si a adaptarii activitatii profesionale la capacitatile individuale, fie la inceputul sau la sfarsitul carierei unui lucrator. Ca si in campaniile anterioare privind locurile de munca sanatoase, aceasta este coordonata la nivel national de catre punctele de contact ale EU-OSHA si sustinuta de partenerii oficiali ai campaniei si partenerii din mass-media.

 Campania a fost lansata la data de 15 aprilie 2016. Datele-cheie din calendarul campaniei includ Saptamanile europene pentru sanatate si securitate la locul de munca (octombrie 2016 si 2017) si ceremonia de decernare a Premiilor pentru bune practici in materie de locuri de munca sanatoase (aprilie 2017). Campania se va incheia cu summitul intitulat "Locuri de munca sanatoase" (noiembrie 2017), la care toti cei care au contribuit la campanie se vor reuni cu EU-OSHA pentru a lua cunostinta de realizarile campaniei si de lectiile invatate.

 

 

https://www.healthy-workplaces.eu/ro/videos