InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

A fost lansat programul Horizon Europe 2021-2027

12.02.2021
 

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat  in 2 febr 2021  programul Horizon Europe, caruia i s-au alocat 95,5 miliarde de euro, cel mai mare buget european direcționat pană acum pentru acest domeniu.

Fonduri suplimentare vor fi alocate și prin  Fondul Invest UE și Programul de cercetare și formare Euratom.

Horizon Europe este cel mai ambițios program-cadru al UE destinat cercetării și dezvoltării in domenii precum asistenta medicală, clima, tehnologie digitalaă energie si mobilitate, agricultură, securitate si industrie. și, totodată, cel mai mare program transnațional de acest gen derulat vreaodată la nivel mondial, a anunțat Comisia Europeană.

Cateva dintre țintele stabilite prin noul Horizon Europe:

-        crearea a circa 100.000 de locuri de muncă

-        un caștig pentru PIB va fi de pană la 11 euro pentru fiecare euro investit

-        salvarea a peste 3 milioane de pacienți bolnavi de cancer, pană in 2030

-        100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, pană in 2030

Bugetul de 95,5 miliarde de euro stabilit pentru perioada 2021-2027 include:

-        5,4 miliarde de euro de la NextGenerationEU, pentru stimularea redresării și pentru sporirea rezilienței Uniunii Europene in viitor

-         o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de euro

 

Cei trei piloni ai programului:

-        Excelența științifică - va sprijini proiectele de cercetare prin Consiliul European de Cercetare (ERC), va finanța burse și schimburi pentru cercetători. De asemenea, pilonul urmărește crearea de noi piețe, condiții de muncă și competențe, in special in sectoarele cele mai afectate de pandemie.

 

-        Provocări globale și competitivitate industrială - va sprijini direct cercetarea privind capacitățile tehnologice și industriale, in domenii precum digitalul, energia, mobilitatea, alimentele și resursele naturale, și va stabili misiuni de cercetare la nivelul UE. In cadrul acestui pilon este prevăzută introducerea anumitor misiuni și parteneriate in domeniul cercetării, avand ca obiectiv, de exemplu, orașe cu zero emisii de dioxid de carbon.

 

-        Europa Inovării - iși propune să promoveze inovarea, prin consolidarea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), să incurajeze integrarea afacerilor, cercetării, invățămantului superior și antreprenoriatului.

Nu există alocări fixe pentru state, accesul este nelimitat, dar finanțarea se va face pe competitivitatea proiectelor.

 

 

 

Galerie foto

unnamed.jpg