InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

9 mai -Ziua Europei

07.05.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Uniunea Europeană implineşte 62 de ani de existenţă.

Ziua Europei marchează rezultatele inregistrate de Uniunea Europeană: pace de durată, cooperare economică, liberă circulaţie. Aniversarea reprezintă şi o ocazie de a afla mai multe despre UE, participand la evenimente şi acţiuni pentru toate varstele.

La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, propunea Franţei, Germaniei şi altor ţări europene gestionarea in comun a producţiei de cărbune şi oţel.

Acest apel a reprezentat primul pas către crearea Uniunii Europene de astăzi - o structură formată din 27 de ţări, unite in respectul faţă de libertate şi principiile statului de drept, dar care recunosc şi apreciază, in acelaşi timp, diversitatea cetăţenilor europeni. Aniversarea declaraţiei Schuman este celebrată astăzi drept Ziua Europei.

Instituţiile UE işi deschid porţile

Sambătă, 12 mai, mai multe instituţii europene vor marca evenimentul, organizand "Ziua porţilor deschise".

Evenimente aniversare au loc peste tot in Europa. Pentru detalii, contactaţi reprezentanţele Comisiei din statele membre.

De exemplu, la Bruxelles, puteţi vizita clădirea Berlaymont, principalul sediu al Comisiei Europene (unde işi desfăşoară activitatea cei 27 de comisari) sau puteţi pătrunde in sala in care se reunesc şefii de stat şi de guvern, cu ocazia summiturilor Consiliului UE.

De asemenea, puteţi lua loc in sala de şedinţe a Parlamentului European, unde deputaţii discută pe marginea celor mai importante subiecte ale actualităţii. Şi alte foruri europene sunt deschise publicului de Ziua Europei, precum Comitetul Regiunilor (locul de intalnire al reprezentanţilor regiunilor europene) şi Comitetul Economic şi Social (care găzduieşte reprezentanţii grupurilor de interese din Europa).

Fiecare dintre acestea organizează diverse acţiuni educaţionale şi distractive pentru copii şi adulţi. Veţi avea ocazia de a asculta muzică live, de a vedea spectacole culturale, de a afla ce face UE pentru a combate criminalitatea cibernetică, de a lua parte la concursuri de intrebări şi răspunsuri sau de a vă testa agilitatea mergand pe un pod de franghie. De asemenea, puteţi participa la un curs de fitness sau puteţi incerca să confecţionaţi flori de hartie.

Oraşul italian Florenţa găzduieşte, in zilele de 9 şi 10 mai, o conferinţă privind "starea Uniunii" , axată pe provocările economice actuale şi pe viitorul procesului de integrare. Conferinţa va fi transmisă in direct, pe internet.