InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

9 Mai - Ziua Europei

09.05.2014
 

In 2014  se implinesc  64 de ani de la discursul vizionar al lui Robert Schuman, care a pus bazele Uniunii Europene de astazi.

Data de 9 mai a fost aleasa ca Ziua a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a propus Germaniei, vechi inamic al tarii sale, sa contribuie la realizarea "unei solidaritati de facto" si sa puna "bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii".

Ziua Europei, alaturi de steagul, imnul, deviza si moneda unica, face parte din simbolurile UE. Aceasta zi are o semnificatie deosebit de importanta in calendarul european, fiind primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.

"Ziua de 9 mai este intotdeauna un moment de bilant. In 2014, valori considerate pana nu demult ca sigure in Europa, precum pacea, stabilitatea si prosperitatea, sunt puse sub semnul intrebarii.  Mai mult ca oricand, Europa este relevanta pentru viata fiecarui cetatean. Plecand de la experienta bazata pe diversitatea ei, Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca unitatea care sa-i permita sa raspunda, responsabil si credibil, provocarilor cu care se confrunta", a declarat sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, dna Angela Filote.

 

 

La 6