InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

35.000 de locuri noi de munca create in Romania prin politica UE de coeziune

12.10.2016
 

Un sfert (25,1%) din totalul investitiilor guvernamentale din Romania, din perioada 2007-2013, se datoreaza politicii de coeziune a Uniunii Europene, conform unei evaluari independente publicate de Comisia Europeana.  Investitiile, in valoare totala de 15,4 miliarde de euro, finantate prin Fondul european de dezvoltare regionala,  au fost realizate cu precadere in domenii precum: transporturi,  sprijinirea companiilor, cercetare si protectia mediului.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Cifrele vorbesc de la sine - politica de coeziune da rezultate. Consider ca aceasta politica este necesara si ca trebuie sa ramana puternica, chiar si dupa 2020."

Astfel, in intervalul 2007 - 2013, Politica de coeziune, a ajutat la crearea a 35.000 de locuri de munca, dintre care 13.000 in IMM-uri.  Au fost de asemenea create 101 start-up-uri, in timp ce 2900 de IMM-uri au beneficiat de sprijin material prin Fondul european de dezvoltare regionala.

In domeniul transporturilor, investitiile prin politica de coeziune au ajutat la constructia a 368 km de drumuri noi si modernizarea a altor 1.900 de kilometri. De asemenea, in acelasi interval, au fost construiti 122 kilometri de cale ferata si alti 22 au fost modernizati.

In ceea ce priveste domeniul cercetarii, fondurile europene disponibile prin Politica de coeziune au ajutat la dezvoltarea a 570 de proiecte de cercetare si inovare, care au generat un total de 1.200 de locuri de munca pentru cercetatorii din Romania.

La nivel european, principalele realizari ale evaluarii perioadei 2007-2013 sunt urmatoarele: un milion de locuri de munca create, reprezentand o treime din crearea neta de locuri de munca din intreaga UE in aceasta perioada, si un PIB suplimentar de 2,74 EUR pentru fiecare euro investit din pachetul politicii de coeziune, ceea ce inseamna un PIB suplimentar estimat la o mie de miliarde EUR pana in 2023.

Aceasta politica a adus beneficii tuturor statelor membre ale UE si le-a sprijinit in perioade dificile din punct de vedere economic. Prin ea au fost realizate investitii in aproape 400 000 de IMM-uri si intreprinderi nou-infiintate, politica de coeziune fiind un pilon al agendei UE pentru crestere economica si locuri de munca.

Context

In perioada 2007-2013 au fost investite 346,5 miliarde in temeiul politicii de coeziune. Aceasta evaluare asigura o mai mare transparenta si responsabilitate, fiind in acelasi timp un exercitiu de invatare si permitand tragerea unor concluzii in vederea imbunatatirii politicii de coeziune, atat in perioada de programare actuala, cat si in cea viitoare.

Pentru a se asigura independenta, evaluarea a fost realizata de experti externi.

In cursul evaluarii au fost intervievati peste 3 000 de beneficiari si 1 000 de angajati ai autoritatilor de management, 530 de parti interesate au participat la 10 seminarii, 80 de organizatii au raspuns la o consultare online, iar fiecare pachet de lucru a fost examinat de experti externi