InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

3 noiembrie este Ziua Europeana a Egalitatii Salariale

02.11.2016
 

 Ziua Europeana a Egalitatii Salariale reprezenta ziua din an in care femeile din intreaga Europa inceteaza sa mai fie platite din cauza diferentei de remunerare dintre femei si barbati. Intr-adevar, media salariilor orare pentru femei in Europa este cu 16,7 % mai redusa decat in cazul barbatilor, ceea ce insemna ca femeile lucreaza gratuit timp de 16 % din an.

 

In Romania, diferenta de salarizare orara bruta dintre femei si barbati este de 4,5%, in favoarea celor din urma. Ea este de patru ori mai mica decat media europeana (16,7%), care favorizeaza si ea barbatii, valoarea maxima (28,1%) fiind inregistrata in Estonia. In ceea ce priveste diferenta anuala dintre castigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzand muncile din gospodarie (cum ar fi intreruperea carierei pentru cresterea unui copil sau ingrijirea unei rude), Romania inregistreaza o valoare in favoarea barbatilor de 26,9%, la o medie europeana de aceeasi tendinta de 39,8%.

Cu aceasta ocazie, prim-vicepresedintele Timmermans, comisarul Thyssen si comisarul Jourová au declarat:

"In medie, daca un barbat european inceteaza sa mai lucreze astazi, remuneratia lui pentru acest an este egala cu cea a unei femei europene care continua sa lucreze pana la 31 decembrie. Acest lucru nu este nici echitabil, nici sustenabil si sincer este inacceptabil. Angajatorii europeni trebuie sa nu mai transmita mesajul ca femeile merita doua fise de salariu mai putin decat barbatii in fiecare an.

Egalitatea dintre barbatii si femeile din Uniunea Europeana este una dintre valorile noastre fundamentale. Insa pe piata fortei de munca, chiar si in anul 2016, aceasta nu este inca o realitate.

Adevarul este ca locurile de munca reprezinta in continuare un domeniu in care femeile si barbatii nu beneficiaza de aceleasi sanse. Pentru o munca echivalenta, barbatii sunt remunerati, in medie, mai mult.

Plafonul de sticla exista in continuare: desi numarul femeilor cu studii universitare este mai mare decat cel al barbatilor, mai putin de 5 % dintre directorii de companii din UE sunt femei. Talentele femeilor sunt astfel risipite. In general, femeile lucreaza adesea in sectoarele cu o remunerare mai scazuta si, in plus, este mai putin probabil ca barbatii sa isi intrerupa cariera pentru a avea grija de copii sau de rude aflate in intretinere. Prin urmare, de cele mai multe ori, femeile sunt cele care petrec mai putin timp in activitati platite si pentru care concilierea vietii profesionale cu viata de familie este mai greu de realizat.

Aceste inegalitati se reflecta in remunerarea orara a femeilor, care este in continuare cu 16,7 % mai mica decat cea a colegilor lor de sex masculin. In ritmul actual, diferenta de remunerare dintre femei si barbati se reduce atat de incet incat abia in 2086 femeile vor fi platite in mod egal cu barbatii.

Comisia depune eforturi pentru a elimina diferenta de remunerare intre femei si barbati. Am organizat consultari cu partenerii sociali si publicul larg pentru a gasi solutii mai bune de echilibrare a vietii profesionale si cea privata, astfel incat atat femeile, cat si barbatii sa isi poata valorifica pe deplin potentialul pe piata muncii si totodata sa se bucure de viata de familie.

Acum s-au incheiat consultarile cu partenerii nostri sociali, iar Comisia va prezenta in 2017 o propunere privind familiile care lucreaza. Aceasta nu numai ca va ajuta parintii si persoanele care se ocupa de rude sa gaseasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala, dar, in acelasi timp, va creste nivelul de participare a femeilor pe piata fortei de munca. Este nevoie de mai multa egalitate pentru utilizarea si alegerea regimurilor de concedii, precum si de modalitati de lucru flexibile si de servicii de ingrijire a copiilor la preturi mai accesibile. Barbatii ar trebui sa poata avea grija de familiile lor in acelasi mod ca si femeile, iar intreprinderile ar trebui sa poata pastra si promova femeile calificate de care are nevoie Europa. De asemenea, Comisia va continua sa sprijine statele membre in eforturile lor de combatere a diferentelor de remunerare intre femei si barbati pe teren.

Cu ocazia Zilei Europene a Egalitatii Salariale, luam atitudine pentru a oferi femeilor si barbatilor aceleasi oportunitati pe piata fortei de munca. Aceeasi remuneratie pentru aceeasi activitate la acelasi loc de munca nu constituie numai o valoare europeana fundamentala; competitivitatea noastra va depinde, de asemenea, de valorificarea deplina a talentelor femeilor, ceea ce ne va aduce beneficii tuturor."

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
gpg_country_factsheet_ro_2016_en.pdf
gpg_country_factsheet_ro_2016_en.pdf
185,36 KBytes
02.11.2016 16:36