InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

26 aprilie este Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

25.04.2013
 

Mesajul d-lui Francis Gurry, Director General al OMPI -Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale - 26 Aprilie 2013:
In acest an, tema noastră este: Creativitatea - generaţia următoare
Creativitatea este o trăsătură comună intregii umanităţi.
Oricine am fi, oriunde am trăi şi in orice condiţii, toţi avem capacitatea de a crea. Iar această creativitate şi inventivitate umană este in măsură să amelioreze calitatea vieţii noastre, in toate domeniile: de la asistenţa medicală pană la transport, comunicaţii sau divertisment. Scopul proprietăţii intelectuale este de a promova condiţiile care permit creativităţii şi capacităţii de inovare să dea roade la scară planetară.
Felul in care umanitatea se exprimă creativ s-a schimbat profund in ultimii 30 de ani. Oamenii creează astăzi in moduri din ce in ce mai interesante. Asistăm la explozia conţinuturilor generate de utilizator şi la acest fenomen al creaţiei colective la care participă un număr uriaş de oameni prin platforme de externalizare a activităţilor către grupuri largi, numite platforme de "crowdsourcing", sau prin platforme de inovare deschisă. Această colaborare creativă deschide umanităţii noi perspective extraordinare.

Ce va aduce generaţia umătoare?
Chiar dacă viitorul este greu de prevăzut, ceea ce ştim precis este faptul că ritmul schimbării se accelerează cu fiecare nouă generaţie. Şi acum ne aflăm in faţa unei intregi game de noi tehnologii capabile să schimbe fundamental modul in care trăim. Este o schimbare care se apropie cu paşi repezi. Generaţia următoare intră in scenă de maine.
Evoluţiile următoare din domeniul ştiinţelor vieţii, de pildă, ne pot schimba viaţa. Tehnologia informaţiei, biologia moleculară, medicina regenerativă şi chiar noi tehnologii ca imprimantele 3D concură pentru a genera posibilităţi extraordinare.
Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este un prilej de reflecţie asupra rolului proprietăţii intelectuale intr-o lume aflată in schimbare. Eu cred că există un geniu al proprietăţii intelectuale. Rolul său este de a incuraja investiţia in cercetare-dezvoltare, in inovare, in creaţia şi producţia culturală.
Cum se poate face acest lucru? Prin crearea unui mecanism care să permită cumpărarea, vanzarea şi partajarea accesului la beneficiile inovării şi ale creaţiei culturale. Adevărata provocare este de a asigura condiţii de acces corecte şi echilibrate, pentru cat mai multă lume, şi de a crea in acest fel o societate globală creativă, realmente dinamică, in care generaţia următoare să poată inflori.
Tinerii au o capacitate de a visa care o depăşeşte cu mult pe a celor mai in varstă. Ei sunt viitorul. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, mesajul meu pentru generaţia următoare este acesta: continuaţi să creaţi, continuaţi să inovaţi! Şi continuaţi să reflectaţi asupra rolului proprietăţii intelectuale in gestionarea viitoare a creativităţii şi inovării in societate!