InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

26 aprilie, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

24.04.2011
 

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este celebrată din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Ziua de 26 aprilie a fost aleasă in legătură cu un alt eveniment din acest aspect social: in anul 1970, la această dată,a intrat in vigoare Convenția internațională asupra Proprietății Intelectuale.
In fiecare an, acest eveniment este insoțit și de un mesaj.
Mesajul domnului Francis Gurry - Director General OMPI din anul 2011
Creionand viitorul
Designul, desenele şi modelele sunt implicate in toate aspectele creativităţii umane. Ele dau formă unor lucruri pe care le apreciem, de la produse meşteşugăreşti pană la aparatură electronică; de la clădiri şi biciclete pană la articole de modă şi mobilier. S-a spus despre design că este "inteligenţă in formă vizibilă".
Designul, desenul sau modelul este locul in care forma intalneşte funcţia. Este cel care determină aspectul şi tuşeul produselor pe care le folosim zi de zi - de la obiecte de uz casnic cotidian pană la ultima generaţie de computere miniaturizate cu ecran tactil. El este cel care combină utilul cu plăcutul. El este cel care dă stil inovării.
Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale din acest an celebrează rolul pe care il au designul,desenele şi modelele pe piaţă şi in societate şi capacitatea lor de a da formă inovaţiei viitorului.
Cunoscute sub numele de "artă industrială", desenele şi modelele industriale ne oferă mijloacele de a face diferenţa intre articole produse pe scară largă, ele fac ca un produs să fie mai atractiv decat altul sau ca un brand să fie mai de succes decat altul. In spatele fiecărui nou desen sau model stă dorinţa de a porni pe un nou drum, de a oferi consumatorului o experienţă nouă, imbunătăţită. Un design bun va face produsele mai prietenoase, mai uşor de folosit şi mai sigure.
In prezent, in condiţiile unei preocupări crescande pentru un mod de viaţăă ecologic, conceptul de "designing out waste", ce susţine rolul creatorului in reducerea volumului de deşeuri şi in reciclarea lor, reprezintă o aspiraţie impărtăşită de tot mai mulţi creatori. O formulă de proiectare sustenabilă ar putea contribui la reducerea costurilor de producţie şi a impactului asupra mediului. Proiectele viitorului vor fi ecologice iar sistemul de proprietate intelectuală ii va ajuta pe creatori să il realizeze, asigurand protecţia desenelor şi modelelor originale in dauna copiilor neautorizate şi a imitaţiilor. Pe pieţele internaţionale, companiile au nevoie să obţină pentru desenele şi modelele lor o protecţie rapidă şi necostisitoare in mai multe ţări. Sistemul Haga de inregistrare internaţională a desenelor şi modelelor industriale - care simplifică acest proces - a cunoscut anul trecut o creştere de 30% la nivelul cererilor internaţionale.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale 2011, OMPI reuneşte guverne, organizaţii, şcoli şi intreprinderi din intreaga lume pentru a-i sărbători pe designeri, pe creatorii de desene şi modele, care sunt cei care ne creionează viitorul.

Sursa :OSIM