InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

25 de ani de la infiintarea spatiului Schengen

15.06.2011, sursa: Euractiv
 

UE va sarbatori marti 26 de ani de la infiintarea spatiului Schengen fara control frontiere, la aproape o saptamana dupa ce a amanat pe termen nedefinit aderarea Romaniei si Bulgariei.


Intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana pe site-ul sau de Internet, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, prezinta beneficiile acestui spatiu fara control la frontiere, care s-a extins de la cinci tari initial, la 25 in prezent (toti membrii UE cu exceptia Romaniei, Bulgariei, Ciprului, Marii Britanii si Irlandei - ultimele doua optand sa nu adere la aceasta zona, carora li s-au alaturat Norvegia, Islanda si Elvetia).

"Crearea spatiului Schengen este una dintre achizitiile cele mai tangibile, mai populare si mai de succes ale Uniunii Europene si, daca va fi necesar, va trebui sa gasim modalitati sa il imbunatatim", a declarat Malmström.

Ea a subliniat responsabilitatea tarilor de a-si proteja granitele externe in numele celorlalte state membre Schengen, salutand activitatea "excelenta" a agentiei Frontex, potrivit Mediafax.


Ministrul francez de Interne Claude Guéant a anuntat joi, la Luxemburg, ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen s-ar putea face in mai multe etape si ar putea deveni efectiva la sfarsitul anului 2012, potrivit AFP. Oficialul a precizat ca la granitele Romaniei vor fi si politisti din UE.

"Avem nevoie de garantii in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, ceea ce impune ca noi am putea proceda in etape, asa cum a propus Germania. O prima etapa ar fi in toamna ( anului 2011- n.r.) cu deschiderea frontierelor aeriene, in prezenta ofiterilor de politie din alte state", a explicat ministrul, care participa la o intalnire cu omologii sai din UE. "Romania si Bulgaria sunt de acord", a afirmat el.

"Etapa a doua ar interveni mai tarziu, in 2012, cu deschiderea frontierelor terestre, si aici cu ajutorul politistilor de frontiera din alte tari ale UE", a adaugat oficialul francez.

"O aderare deplina la finele lui 2012 este o ipoteza de lucru pe care toti o avem in minte", a sustinut el.

Si Olanda amana pentru 2012 aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. (de C.C.)