InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

222 de milioane de euro pentru consolidarea cooperarii in regiunea Dunarii

26.08.2015
 

 

Stimularea inovarii si a spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural si cultural din regiunea Dunarii, imbunatatirea conectivitatii si sprijinirea tranzitiei inspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon vor constitui elementul central al noului "Program de cooperare transnationala pentru regiunea Dunarii", recent adoptat.

 

Programul va sprijini proiecte de cooperare transnationala in conformitate cu prioritatile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii (EUSDR). Concentrarea geografica a programului corespunde zonei vizate de strategie, incluzand regiuni din noua state membre (Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Germania, Romania, Slovacia si Slovenia), precum si din trei tari din afara UE (Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru). Moldova si Ucraina vor fi, de asemenea, eligibile in cadrul acestui program, odata ce se va stabili finantarea din Instrumentul european de vecinatate (IEV).

 

UE va investi peste 202 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) si 19,8 milioane de euro din Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA) in proiecte transnationale din zona bazinului Dunarii.

 

Primul apel de propuneri va fi lansat in toamna anului 2015. Evenimentul de lansare va avea loc pe 23 si 24 septembrie, la Budapesta.

 

Context

Programul transnational pentru regiunea Dunarii se bazeaza pe patru prioritati tematice:

 

1)      O regiune a Dunarii inovatoare si responsabila din punct de vedere social: promovarea inovarii, a transferului de cunostinte si a spiritului antreprenorial

2)      O regiune a Dunarii ecologica: conservarea si gestionarea patrimoniului natural si cultural din regiunea Dunarii

3)      O regiune a Dunarii mai bine conectata si mai responsabila din punct de vedere energetic: dezvoltarea unor sisteme de transport sigure si durabile, promovarea eficientei energetice

4)      O regiune a Dunarii bine guvernata: oferirea de sprijin pentru punerea in aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunarii si imbunatatirea cadrelor juridice si de politici pentru a aborda provocarile societale majore, cum ar fi masurile privind piata fortei de munca, sistemele de educatie, schimbarile demografice etc.

 

Biroul pentru planificare economica nationala din Budapesta a fost desemnat drept autoritate de management a programului transnational pentru regiunea Dunarii. Activitatile partenerilor de proiect vor fi cofinantate pana la un plafon de 84%.

 

Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) are drept obiectiv consolidarea coeziunii economice si sociale in Uniunea Europeana prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia. In perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro in regiunile Europei.

 

Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA) ofera asistenta financiara si tehnica pentru a sprijini procesul de reforma in tarile in curs de aderare. Fondurile IPA dezvolta capacitatile acestor tari, avand drept rezultat evolutii pozitive si progresive in regiune. Pentru perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro.

 

Sursa: Reprezentanta C.E. in Romnia